czwartek, 29 listopada 2012

ŁAZANKI

Oto przepis na pyszne i sycące danie. Łazanki z dodatkami okazały się też szybką potrawą. Przygotowanie wszystkiego zajęło 30 minut. Jeśli szukacie pomysłu na szybką kolację, to... właśnie go znaleźliście :).


SKŁADNIKI
0,50 dag mięsa mielonego;
0,50 dag kapusty kiszonej;
0,50 dag pieczarek;
1 szt. cebuli;
2 ząbki czosnku;
sól i pieprz.

WYKONANIE
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zdecydowałam się na makaron Jastrzębski firmy Jagodex, ponieważ charakteryzuje się wysoką jakością. Nie zawiódł mnie i tym razem. Nie rozgotował się, ani nie posklejał. Polecam go Wam ze spokojem wierząc, że kiedy go spróbujecie, nie zamienicie go na inny. Wracamy do naszej potrawy. Kapustę wkładamy do rondla, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do chwili, aż zmięknie. Mięso smażymy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Na koniec wkładamy sprasowany czosnek i ugotowana kapustę. Makaron odcedzamy. Dodajemy do mięsa, pieczarek i kapusty. Solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego!

środa, 28 listopada 2012

CIASTO Z BIAŁEK

W zamrażalniku zalegały mi białka. Aby zrobić miejsce, wyszukałam ciasto na białkach (z książeczki Ciasta domowe). Placuszek wyszedł pyszny. Pozwoliłam sobie na małą zmianę, otóż dodałam do niego suszone owoce, co tylko urozmaiciło smak ciasta.


SKŁADNIKI
3 szkl. mąki pszennej;
1 szkl. białek;
1 szkl. oleju słonecznikowego;
1,5 szkl. cukru;
0,5 szkl. mleka;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżeczki oleju zapachowego;
szczypta soli;
3 łyżki rodzynek (u mnie dodatkowo owoce goji i aronii);

WYKONANIE
Owoce myjemy o odsączamy. Białka ubijamy ze solą i cukrem na sztywna pianę. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dodajemy pianę i delikatnie łączymy z masą mączną. Na końcu dolewamy olejek i dodajemy owoce suszone. Pieczemy ok. 50 min, w temperaturze 1600. Po upieczeniu ciasto udekorowałam polewą czekoladową i posypałam posypką waniliową.

niedziela, 25 listopada 2012

GOTOWANE ROLADKI DROBIOWE

Oto mój pomysł na smaczny, niedzielny obiad. Ponieważ miałam już przesyt panierowanych piersi z kurczaka, postanowiłam przygotować je w zupełnie inny sposób. Tak powstały gotowane, nadziewane roladki drobiowe. Ten przepis jest dietetyczny i mało kaloryczny, bo przyrządzony bez grama tłuszczu.


SKŁADNIKI
filet z piersi kurczaka;
plastry sera żółtego;
suszone pomidory;
świeża papryka;
sól;
pieprz.


WYKONANIE
Pierś rozbijamy na cienkie plastry. Solimy i pieprzymy. Układamy żółty ser, paprykę i suszony pomidor. Posypujemy przyprawą rozdrobnionych pomidorów z bazylią i czosnkiem (ja skorzystałam z przyprawy ze sklepy NMR). Zwijamy wszystko w roladkę. Owijamy folią spożywczą. Końce zwijamy jak cukierki i zawiązujemy nitką. Roladki gotujemy w wodzie około 15-20 minut.

sobota, 24 listopada 2012

CIASTO FRANCUSKIE Z JABŁKIEM

Goście już w drodze, a ja nie mam nic słodkiego. Co zrobić? Oczywiście francuskie ciasto z jabłkiem. Praktycznie przygotowanie ciastek trwa tyle, ile wynosi czas pieczenia, czyli nie więcej niż 20 minut.


SKŁADNIKI
opakowanie ciasta francuskiego;
2 jabłka;
cynamon;
jajko;
cukier brązowy;

WYKONANIE
Ciasto francuskie tniemy radełkiem lub nożem na pasy o szerokości ok. 4 cm. Na połowie układamy obrane, pokrojone na cząstki jabłko. Jeśli chcecie, posypcie je cynamonem. Ciasto składamy na pół i dociskamy brzegi. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zarumienienia ciasta 15-20 min. Czekamy, aż przestygną (wiem, wiem trudno wytrzymać).

piątek, 23 listopada 2012

ŻUREK

Zaproponuję Wam staropolskie danie, jakim niewątpliwie jest żur. Przygotowywały go nasze prababki, używając żuru własnej roboty. Czasy były trudne, praktycznie wszystko trzeba było robić samemu. Dzięki temu jednak wszystkie potrawy miały niepowtarzalny smak i aromat. Dziś czasy są inne i w dobie masowej sprzedaży często zapomina się o jakości. Inaczej jest jednak z żurem z Kochanowa, który niedawno odkryłam. To właśnie na jego bazie przyrządziłam dzisiejszą potrawę. Kochanowski żurek produkowany jest w tradycyjny sposób na wodzie jurajskiej. Muszę przyznać, że może on śmiało stanąć w konkury z żurem naszych babć. Jest po prostu obłędny i wiem, że teraz to będzie mój ulubiony żur. Warto nadmienić, że oprócz żuru dostępny jest także barszcz biały i czerwony sygnowany także przez firmę Kochanów.


SKŁADNIKI
butelka żuru z Kochanowa;
boczek wędzony;
biała kiełbasa;
wędzona kiełbasa;
ziemniaki;
jajko;
liść laurowy;
ziele angielskie;
pieprz ziarenka;
czosnek;
cebula;

WYKONANIE
Wstawiamy w garnku ok., 1,5 –2 litry wody. Dodajemy 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 2 ząbki czosnku i pół cebuli. Ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Po zagotowaniu dodajemy białą surową kiełbasę. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy do niego pokrojoną w plasterki cienką wędzoną kiełbasę i połowę cebuli pokrojonej w kosteczkę. Zawartość patelni dodajemy do zupy. Zalewamy żurem z Kochanowa i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Mmmmm pychota.

środa, 21 listopada 2012

GRZANIEC

Nie tak miało być. Gdy tliła się iskierka nadziei, życie znowu nas rozczarowało. Aby łagodnie powrócić do szarej rzeczywistości, zorganizowaliśmy sobie romantyczny wieczór z grzańcem. Napój ten okazał się nektarem dla duszy i ciała.


SKŁADNIKI
wino (takie, jakie lubicie najbardziej);
przyprawy do grzańca firmy NMR;
pomarańcza;
migdały;
rodzynki;

WYKONANIE
Wino przelewamy do garnka, dodajemy pokrojoną w plastry pomarańczę, migdały i rodzynki. Proponuję obowiązkowo dodać przyprawę do grzańca ze sklepu internetowego NMR. W jej składzie znajdziecie między innymi: cynamon, goździki, imbir czy kardamon. Dzięki temu nasz napój uzyska niepowtarzalny, korzenny smak i aromat. Wszystkie składniki podgrzewamy, przelewamy do kielichów i możemy delektować się wybornym smakiem, najlepiej w miłym towarzystwie :).

SAŁATKA Z KUKURYDZY

Jeśli ktoś nie wie, co zrobić na śniadanie lub znajomi właśnie zwalili się z niezapowiedzianą wizytą, polecam sałatkę z kukurydzy. Jej pierwszą zaletą jest szybki czas przygotowania. Poza tym smakuje świetnie, dlatego często przyrządzam ją w domu.


SKŁADNIKI
puszka kukurydzy;
2 papryki czerwone;
3 jajka;
szczypiorek;
majonez;
sól;
pieprz;

WYKONANIE
Kukurydzę odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy jajka, pokrojony szczypior oraz kukurydzę. Dodajemy łyżkę majonezu, pieprz i sól. Wszystko mieszamy. Sałatka gotowa!

poniedziałek, 19 listopada 2012

BABKA MARMURKOWA

Na niedzielny podwieczorek postanowiłam zaserwować babkę marmurkową. Już podczas pieczenia cały dom przeszedł jej zapachem. Po wyjęciu nie pozwoliliśmy jej na samotność. Zanim zdążyła ostygnąć, jej wielkość zmniejszyła się o połowę. Polecam Wam ten przepis, ta babka to doskonały dodatek do pysznej herbatki.


SKŁADNIKI
1 szkl. mąki pszennej;
10 łyżek mąki ziemniaczanej;
20 dag margaryny;
15 łyżek cukru;
4 jaja;
0,5 szkl. mleka;
cukier wanilinowy;
1-2 łyżki kakao;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;

WYKONANIE
Margarynę ucieramy z cukrami. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i ciągle ucieramy do uzyskania puszystej masy. Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy z masą. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. 2/3 ciasta wlewamy do keksówki a do reszty dodajemy kakao. Masę z kakao wlewamy na wierzch. Pieczemy ok. 50 min, do „suchego patyczka”. Smacznego!

niedziela, 18 listopada 2012

KAPUSTA KISZONA NA ZIMĘ

Muszę się Wam do czegoś przyznać, uwielbiam dania z kapusty kiszonej. Postanowiłam więc, że będę miała swoją. Kapustę kupiłam poszatkowaną, więc roboty było dużo mniej.

SKŁADNIKI
10 kg kapusty poszatkowanej;
10 łyżek soli;
1 kg marchwi;

WYKONANIE
Kapustę wsypujemy do dużej miski, zasypujemy solą i pozostawiamy na godzinkę. W tym czasie obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej marchew. Dodajemy ją do kapusty, dokładnie wszystko mieszając. Kapustę odciskamy i układamy w kamiennym garnku, mocno ubijając piąstkami. Na wierzchu powinno zostać trochę soku. Kładziemy talerzyk i przyciskamy czymś ciężkim. Odstawimy kapustę na 10 dni. Co drugi dzień kapustę przebijamy szpikulcem, aby ja odgazować. Gdy kapusta ukiśnie, przekładamy ją do słoików. Pod nakrętkę typu twist podkładamy cieniutką folię, aby nakrętki nam nie zardzewiały. I w ten sposób możemy cieszyć się smakiem swojej kapusty.

czwartek, 15 listopada 2012

CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Poczęstujcie się dzisiaj pysznym ciastem z jabłkami i budyniem. Przeglądając różne propozycje na ciasta z jabłkami zauważyłam ów przepis. Na pierwszy rzut oka niby zwykłe kruche ciasto, jabłka i budyń, ale w całości tworzą przepyszne zestawienie. Na pewno będę wracać często do tego ciasta. Miam miam.


SKŁADNIKI
4 szkl. mąki;
1 szkl. cukru;
1 całe jajko;
2 żółtka;
25 dag masła;
2 łyżki śmietany;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;

DODATKOWO
ok. 1,5kg jabłek;
2 budynie śmietankowe;
0,75l mleka;

WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki. Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki. Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy dno tortownicy, na której znajduje się już papier do pieczenia. Jabłka układamy gęsto, jedno przy drugim, zalewamy gorącym budyniem. Przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru czyli ok.1 godziny.

środa, 14 listopada 2012

W ŚWIECIE SMAKU SZTUKI

Jakiś czas temu otrzymałam do testowania herbatki ze sklepu internetowego Smak Sztuki. Na jego stronach znaleźć można mnóstwo rodzajów herbat począwszy od czarnych, przez czerwone, zielone i owocowe a skończywszy na Yerba Mate czy ziołach. Smak Sztuki prowadzi również sprzedaż ceramiki artystycznej, użytkowej i biżuterii. W szerokiej ofercie działalności znajdziemy także warsztaty, pokazy, degustacje.


Czyste i intuicyjne menu na stronie internetowej powoduje, że klient nie jest pozostawiony samemu sobie. Ma do wyboru parę wariantów. Może dokonać zakupu herbaty lub dzięki Klubowi Smaczna Paczka skusić się na bogate, tematyczne zestawy herbat. Dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i pieniądze, Smak Sztuki zapewnił możliwość zamówienia prenumeraty. Dzięki temu w ciągu pół roku możemy poznać 25 różnych herbat i ziół w bardzo niskiej cenie, otrzymując przy okazji upominki.
Dzięki nawiązanej współpracy ze sklepem i ja mogłam wkroczyć do świata sztuki smaku. Poznałam parę herbat, z którymi do tej pory nie miałam okazji się spotkać. Jedną z nich jest YUNNAN OPUNCJA KAKTUSOWA. To zielona herbatka z dodatkiem płatków pomarańczy i trawy cytrynowej. Oprócz przyjemnego smaku ma ona działanie rozluźniające i relaksujące. Ciekawe jest to, że można ją parzyć cztery razy bez utraty smaku i właściwości herbaty. Obracając się w świecie herbacianej sztuki nie sposób pominąć YUNNAN GOLDEN TIPS. Ta z kolei jest herbatką czarną o słodkim posmaku. Fantastycznie wpływa na trawienie. Ma też właściwości pobudzające.


Zachęcam Was również do spróbowania CATUABY. Ten wywar z kory jest lekiem ludowym spożywanym przez Indian Tupi. Catuba działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, poprawia ukrwienie organizmu, przeciwdziała zaburzeniom prostaty czy poprawia libido. Herbata ROOIBOS to następny przykład zastosowań w medycynie, tym razem afrykańskiej. W sklepie Smak Sztuki znajdziemy ją w różnych konfiguracjach smakowych. Można ją stosować jako naturalny środek wzmacniający organizm. Działa również rozluźniająco i uspokajająco oraz oczyszczająco. Ciekawostką jest fakt, że można ją stosować na trudno gojące się rany i poparzenia.
Kochani, święta się zbliżają, czas pomyśleć o prezentach. Ze spokojnym sumieniem polecam Wam sklep internetowy Smak Sztuki. Tam znajdziecie wiele pomysłów na podarunki dla Waszych bliskich, ale i dla siebie. Pomyślcie, czy można wyobrazić sobie coś lepszego, niż święta w gronie rodzinnym z filiżanką znakomitej herbaty?

poniedziałek, 12 listopada 2012

PIERNIK STAROPOLSKI CZ. I

Jak już pewnie wiecie z poprzedniego wpisu, skuszona pięknymi zdjęciami i recenzjami piernika w internecie, postanowiłam też taki przygotować na święta. A że pierniki bardzo lubimy (szczególnie mój mąż), nie wahałam się ani chwili tylko zabrałam się do roboty. Teraz mój piernik dojrzewa w lodówce (na zdjęciu). Przepis zaczerpnęłam z domowefrykasy.blogspot.com. Część drugą opowieści o pierniku znajdziecie tutaj.


SKŁADNIKI
0,5 kg miodu;
1,5 szkl. cukru;
25 dag masła prawdziwego;
1 kg mąki;
3 jaja;
3 płaskie łyżeczki sody;
0,5 szkl. mleka;
0,5 łyżeczki soli;
2-3 torebki przyprawy do pierników (ok. 12 dag).

WYKONANIE
Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku, ciągle mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zostawiamy do przestygnięcia. Do masy dodajemy na przemian jajka, przesianą mąkę z solą, przyprawę do pierników i sodę rozpuszczoną w mleku. Starannie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do kamiennego albo emaliowanego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-6 tygodni w chłodne miejsce. Pieczemy na tydzień przed świętami. Ciasto możemy piec w keksówkach, lub 2-3 placki w dużej blaszce (czas pieczenia to ok. 15-20 min. w zależności od grubości i wielkości). Po upieczeniu i przestygnięciu przekładamy go ciepłymi powidłami śliwkowymi (można również dodać do powideł bakalie). Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy i czekamy do świąt, aż skruszeje. Piernik polewamy czekoladą albo lukrem.

niedziela, 11 listopada 2012

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW

Ponieważ w planach mam zrobienie piernika staropolskiego na święta, przygotowania te musiałam zacząć od zrobienia przyprawy do pierników. Wyszło jej sporo, więc piernik będzie pewnie pachnący i smaczny.


SKŁADNIKI
4 łyżeczki cynamonu;
1 łyżeczka imbiru;
1 łyżeczka gałki muszkatałowej;
1 łyżeczka goździków;
0,5 łyżeczki kardamonu;
0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego;
0,5 łyżeczki kolendry;
1 łyżeczka ziela angielskiego;
0,5 łyżeczki anyżu;

WYKONANIE
Część przypraw miałam zmielonych a resztę zmieliłam w młynku do kawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zamykamy w szczelnym pojemniczku. Taką przyprawę przechowuje się w ciemnym miejscu. Już podczas jej przygotowywania unosił się wspaniały zapach, więc wyobrażam sobie co będzie się działo podczas pieczenia.

czwartek, 8 listopada 2012

BABKA ŚMIETANOWA

Zaprezentuję Wam dzisiaj babkę śmietanową. Ponieważ kończyła się data ważności śmietany postanowiłam zrobić z nią jakieś ciasto. Padło na babkę z przepisu, który znalazłam na: ciasteczkowepotwory.blox.pl. Ciasto wyszło fajnie, choć może trochę za zwarte, ale to dlatego, że dodałam więcej śmietany niż podane było w przepisie. Moja babka polana jest lukrem.


SKŁADNIKI
3 jajka;
2 szklanki mąki pszennej;
1 szkl. cukru;
szklanka śmietany (ja dodałam 350ml);
opakowanie cukru wanilinowego;
odrobina soli;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;

WYKONANIE
Jajka z solą i cukrami ubijamy na puszysta masę. Dodajemy porcjami śmietanę i dalej miksujemy. Później po łyżce dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy silikonowej, keksowej albo babkowej. Pieczemy około 50 min do tzw. suchego patyczka. Babkę można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

środa, 7 listopada 2012

MAKARONOWA ZAPIEKANKA

Jeśli lubicie makarony, musicie koniecznie spróbować zapiekankę z makaronem. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo syta. Przy okazji możemy też wyczyścić lodówkę z zalegających resztek, dodając je do potrawy.


SKŁADNIKI
0,40 dag pieczarek;
2 pętka kiełbasy cienkiej;
cebula;
papryka;
2 ogórki kiszone;
przecier pomidorowy;
ser żółty;

WYKONANIE
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szczególnie polecam Wam 4-jajeczny makaron Międzybrodzki Pierożek. W jego składzie znajdziecie: mąkę makaronową pszenną, mąkę semolina z pszenicy durum i wspomniane świeże jaja.
Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z oliwą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do kiełbasy. Teraz pora na pieczarki, które obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko chwilę przesmażamy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę dosypujemy do przesmażonych już produktów. Można troszkę podlać wodą i przykryć. Makaron odcedzamy i dodajemy na patelnię. Solimy, pieprzymy, można także dodać ostrej papryki. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Ja dodaję ser żółty od razu na patelnię. Można jednak przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryć warstwą sera i zapiec w piekarniku.

wtorek, 6 listopada 2012

SAŁATKA GYROS

Sałatkę tą przyrządzam dosyć często, ponieważ należy do moich ulubionych. Jest to sałatka warstwowa. Aby te warstwy pokazać proponuję przyrządzić ją w szklanym, przezroczystym naczyniu. Do jej przygotowania użyłam przyprawy firmy Prymat kebab-gyros. Takie kompozycje smakowe stosuje się w kuchni greckiej, tureckiej i arabskiej. Nadają one potrawie charakterystyczny smak i zapach.


SKŁADNIKI
filet z piersi kurczka;
puszka kukurydzy;
puszka groszku;
cebula najlepiej czerwona;
5 ogórków konserwowych;
mała kapusta pekińska;
przyprawa kebab-gyros Prymat;
4 łyżki majonezu;
3 łyżki keczapu;

WYKONANIE
Fitet kroimy w kostkę, skrapiamy oliwa, zasypujemy przyprawą kebab-gyros firmy Prymat. Odstawiamy na godzinkę. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się tłuszczu. Z majonezu i keczapu przyrządzamy sos, którym będziemy smarować każdą warstwę sałatki.


Gdy pierś już przestygnie wsypujemy ją do dużego naczynia. Smarujemy naszym sosem. Cebulę kroimy w piórka i układamy na mięsku. Kukurydzę odcedzamy i wysypujemy na powstałą warstwę. Smarujemy sosem. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, dosypujemy do sałatki i znów smarujemy sosem. Następna warstwa to groszek. Wierzch sałatki posypujemy pokrojoną kapustą pekińską. Smacznego!

poniedziałek, 5 listopada 2012

KURCZAK NA SŁOIKU

Podzielę się z Wami sprytnym sposobem na przyrządzenie smacznego kurczaka z chrupiącą skórką. Patent ten, pewnie niektórym znany, polega na umieszczeniu chickena na butelce lub słoiku. Kurczak tak przygotowany jest „odchudzony” i nie opływa w tłuszcz a skórka ma niepowtarzalny smak. Moja rodzina przepada za nim, więc muszę robić go bardzo często. Zasada przygotowania jest jedna i logiczna, cała konstrukcja musi się zmieścić do naszego piekarnika :)


SKŁADNIKI
kurczak 1,7-2,0 kg;
przyprawa do kurczka NMR;
przyprawa do rosołu NMR;
maggi;

WYKONANIE
Kurczaka myjemy, wykrawamy szyjkę, oczyszczamy. Smarujemy oliwą i nacieramy przyprawą do rosołu i przyprawą do kurczka ze sklepu internetowego NMR, w której znajdziemy czosnek, paprykę, kolendrę, pieprz, chilli, imbir, kardamon i sól. Nadadzą one naszej potrawie wspaniały smak, kolor i zapach. Warto zaznaczyć, że przyprawy te są najwyższej jakości i w pełni naturalne. Tak przygotowany drób nasadzamy na słoiczek wypełniony wodą z dodatkiem maggi. Można też kuraka nadziać na butelkę z piwem (po upieczeniu smak piwa jest niewyczuwalny). Pieczemy ok. 2 godzin, co jakiś czas podlewając go wodą albo piwem. Pamiętajmy, aby słoik postawić w jakimś naczyniu, żeby tłuszcz z kurczaka do niego spływał.


Ja swojego kurczaczka podałam z pieczonymi ziemniaczkami, posypanymi przyprawą NMR do ziemniaków. W jej skład wchodzą: kminek, kolendra, papryka, pieprz czarny, sól, cebula, czosnek, majeranek i cząber. Dopełnieniem potrawy były zasmażane buraczki. W takim zestawieniu obiad szybko zniknął z talerzy.

niedziela, 4 listopada 2012

MURZYNEK Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Ponieważ bardzo lubimy ciasta typu murzynki i pierniki, postanowiłam zrobić murzynka w nowej odsłonie. Dodałam do niego suszone śliwki i rodzynki ze sklepu internetowego skworcu.com.pl. Był to strzał w dziesiątkę, ciasto było wilgotne i puszyste, a owoce zupełnie zmieniły smak tradycyjnego murzynka.


SKŁADNIKI
25 dag. margaryny;
1,5 szkl. mąki pszennej;
1 szkl. cukru;
2 łyżki kakao;
4 łyżki mleka;
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
4 jajka;
garść śliwek suszonych Skworcu;
garść rodzynek Jumbo Skworcu;

WYKONANIE
Margarynę z mlekiem i cukrem rozpuszczamy na ogniu. Dodajemy kakao i wszystko dokładnie łączymy. Zostawiamy, aby przestygło. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy 4/5 masy kakaowej, całość miksujemy(1/5 zostawiamy na polewę). Wsypujemy śliwki i rodzynki, które różnią się od tych marketowych. Są jasne i wręcz olbrzymie. Wszystko przelewamy do keksówki silikonowej, pieczemy w 160 stopniach ok. 50 min.

sobota, 3 listopada 2012

NALEŚNIKI

Chyba każdy je robi i lubi. Ja najczęściej podaję je z dżemem albo z cukrem, od czasu do czasu zaś z białym serem.


SKŁADNIKI
1 szkl. mleka;
1 szkl. wody przegotowanej chłodnej lub mineralnej;
2 szkl. mąki pszennej;
2-3 jajka;
szczypta soli;
2 łyżki oliwy;


WYKONANIE
Wszystkie składniki miksujemy. Ciasto odstawiamy na pół godzinki, aby mąka napęczniała. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Usmażone naleśniki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy robimy placuszki z serkiem białym (rozgnieciony ser, żółtko, cukier, cynamon) musimy je jeszcze zasmażyć, albo na patelni, albo w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Takie naleśniki proponuję polać śmietaną (śmietana, cukier, cynamon), są wtedy jeszcze lepsze :).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+