wtorek, 25 marca 2014

BABKA PIASKOWA II

Ponieważ święta Wielkanocne zbliżają się wielkim krokami, śpieszę z pyszną propozycją. Oto babka piaskowa. Charakteryzuje się ona bardzo prostym przepisem. Ten placuszek przygotowuję nie tylko na święta. Taka babka to fajny dodatek do popołudniowej herbatki, szczególnie w tak szare i zimne dni jak dzisiaj.


SKŁADNIKI
4 jajka;
1 szklanka cukru;
1 szklanka mąki pszennej;
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
1 kostka masła;
cukier waniliowy;
2 łyżki ciemnego kakao.

WYKONANIE
Masło rozpuszczamy i zostawiamy, aby przestygło. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i mieszamy. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto białe, a na wierzch ciasto z kakaem. Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Smacznego!

wtorek, 4 marca 2014

PEŁNOZIARNISTA SZARLOTKA

Po dłuższej przerwie witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga. Znalazłam chwilkę czasu (dosłownie), gdyż moja mała istotka słodko śpi. Muszę przyznać, że nie mam czasu na nic, córeczka jest bardzo wymagająca i niespokojna. Miała kolkę spowodowaną przyjmowaniem witamin D+K. Witaminki pani doktor odstawiła i jest znaczna poprawa. Ale już niedługo musimy je na nowo wprowadzać. Zobaczymy co będzie. Poza tym mała trudno usypia, trzeba jej poświęcić około godziny, aby mocno usnęła. Tak więc widzicie, że kompletnie nie mam czasu na przyjemności. Ponieważ karmię piersią, dieta moja jest bardzo uboga, nawet nie mam czym się pochwalić na blogu. Myślę, że jeszcze troszkę i to się zmieni. Przy następnej chwili wolnego czasu odwiedzę Wasze blogi. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za gratulacje i życzenia. A teraz przepis na to co mogę skubnąć :)


SKŁADNIKI
1szklanka mąki orkiszowej;
1,5szklanki maki żytniej razowej;
0,5 szklanki cukru pudru;
3 żółtka;
0,10 dag masła;
cukier waniliowy.

Dodatkowo:
około 1,5 kg jabłek;
kisiel cytrynowy;
można dodać cukier (0,5 szklanki) jak lubicie słodkie ciasta.

WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, większą i mniejszą. Chowamy do lodówki na około jedną godzinę. W tym czasie obieramy i trzemy jabłka. Następnie mieszamy je z suchym kisielem i ewentualnie cukrem. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy większą porcje ciasta i układamy jabłka. Na wierzchu robimy kratkę z pozostałego ciasta. Pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Przepis ten podejrzałam na Zjem to. Smacznego!

PS. Adeńka miała pierwszą sesje fotograficzną. Była bardzo niespokojna i trudno było ją fajnie uchwycić, ale coś tam się udało. Sami oceńcie mój skarb i pochłaniacz czasu :)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+