SKŁADNIKI
10 dag drożdży;
1 szkl. cukru;
1 szkl. oleju;
1 szkl. letniego mleka;
4 całe jaja rozbełtać;
4 szkl. mąki pszennej;
WYKONANIE
Składniki wsypujemy do miski w takiej kolejności, jak są podane powyżej. Zostawiamy na 2 godziny, po tym czasie mieszamy mikserem. Można ułożyć owoce na wierzchu i posypać kruszonką. Piec ok.godziny.
Też uwielbiam drożdżowca, szczególnie z białą kawą zbożową lub ze zsiadłym mlekiem. To ciasto zawsze przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ela
Ciekawy przepis, czy mozna uzyc drozdzy w proszku? Jakie wtedy proporcje?
OdpowiedzUsuńJedna kostka to chyba 5dag? Na drozdzach sypkich pisze, ze torebeczka wystarcza na pol kilo maki...Pzdr.!
aurelia
Ja zawsze używam świeżych drożdży. Ale z tymi suszonymi myślę, że też będzie znakomite ciasto. Proszę stosować się do poleceń producenta, a drożdżowiec wyrośnie znakomicie.
Usuń