Kiedyś robiłam bardzo podobne roladki. Różnią się tylko
farszem warzywnym, wtedy były ze szpinakiem a dzisiaj proponuję z pieczarkami.
Tak przyrządzone roladki podaję na chlebie w formie kanapki. Do tego zielony ogórek i nie ma lepszej kolacji.
SKŁADNIKI
0,5 kg fileta z piersi kurczaka;
1 cebula;
0,25 dag pieczarek;
sól i pieprz;
1 łyżeczka masła;
1 jajko;
2 płaskie łyżki kaszy manny;
dwie garści posiekanej natki pietruszki.
WYKONANIE
Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy
na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Kiedy osiągnie żądany kolor również
ją mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni dusimy obrane i pokrojone
w kostkę pieczarki. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą (1/4) a drugą
większą do której dodajemy natkę pietruszki. Do mniejszej dodajemy podduszone
pieczarki i mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy porcję mięsa z natką na
kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka część
z pieczarkami. Podnosimy boki roladki pomagając sobie folią, aby mięso czyste
przykryło mięso z pieczarkami. Zawijamy końce foli w tzw. cukierek i
zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do
ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. To już koniec! Teraz
możemy zajadać.
Mam pytanie czy ta folia spozywcza się z nia nic nie stanie pod wplywem temp?
OdpowiedzUsuńMożna owinąć zamiast foli spożywczej folia aluminiową. Ale spokojnie nic z folia się nie dzieje, śmiało można zawijać:)Pozdrawiam
UsuńAha dzieki :)
Usuńjuż 2 tydzien się zbieram za roladę, bo mam zamrożonego indyka:P też właśnie kusi mnie wersja z pieczarkami. Twoja wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńale fajna :) na kanapeczki idealne, no i samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńCiekawa nie powiem :)) Trzeba będzie wypróbować, bo takiej nie robiłam jeszcze, a wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł! bardzo mi się spodobał :-)
OdpowiedzUsuńOoo, to koniecznie będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na domowy dodatek do pieczywa:)
OdpowiedzUsuń