Jeśli najdzie mnie ochota na dobrą zapiekankę, nie lecę do
najbliższej budki i nie kupuje jej. Wolę przyrządzić ją sama w domu. Tak zrobiona jest o wiele lepsza i nie
jem tylko bułki z namiastka pieczarek i sera. Na mojej zapiekance jest ogromna
ilość pieczarek, sera żółtego oraz sosu czosnkowego i ketchupu ziołowego.
Polecam!
SKŁADNIKI
bagietka (tą kupuję);
0,30 dag pieczarek;
0,25 dag sera żółtego;
sól i pieprz;
olej;
sos czosnkowy Reypol.
WYKONANIE
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni
rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojone pieczarki. Chwilę je przesmażamy,
doprawiając solą i pieprzem. Bagietkę przekrawamy na pół, układamy na niej
pieczarki i plasterki (lub starty na tarce) sera. Teraz zapiekanki wędrują do
piecyka, na około 10-15 minut. Kiedy ser się stopi zapiekanki możemy wyciągać. Teraz tylko lejemy sporą
ilość ketchupu i sosu czosnkowego. Gotowe:)
*Reypol to firma rodzinna, która działa na rynku od 1991.
Zakład mieści się w Janowcu. W ich szerokim asortymencie znajdziemy przetwory owocowo-warzywne, jak i szeroką gamę ketchupów, majonezów, musztard i sosów. Do produkcji używają produktów ekologicznych pochodzących z Kazimierskiego Parku Narodowego.
- Ketchup ziołowy do pizzy Reypol – mocno skondensowany,
wyrazisty smak pomidorów oraz ziół. Jest przepyszny.
- Sos czosnkowy Reypol to gęsta konsystencja sosu, smak lekko
czosnkowo-ziołowy, wspaniale pasuje do
kanapek, pizzy czy właśnie zapiekanek.
takie zapiekanki przypominają mi dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńteż często takie robię :-) świetny sposób na kolację dla domowych głodomorów :-)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie domowe zapiekanki, choć częściej robię na chlebie tostowym ;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś na zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze najlepsze:) Już dawno takich nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zapiekanki i te sosiki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zapiekanki! chwila i są gotowe :)
OdpowiedzUsuń