wtorek, 20 sierpnia 2013

CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Wakacje się kończą a tym samym sezon na świeże owoce. Postanowiłam więc wykorzystać ten czas i zrobić ciasto z użyciem owoców. Do mojego ciasta z owocami i kruszonką postanowiłam dodać także olej rzepakowy. Okazuje się, że jest dobry nie tylko do smażenia, ale również do wypieku ciast. Spróbujecie i przekonajcie się sami.


SKŁADNIKI
2 jajka;
1,5 szklanki maślanki;
3 szklanki mąki pszennej;
1,5 szklanki cukru;
0,5 szklanki oleju rzepakowego;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1,5 łyżki cukru wanilinowego;
około 40 dag dowolnych owoców (u mnie czerwona porzeczka, brzoskwinia i czereśnie).

Kruszonka:
10 dag zimnego masła;
0,5 szklanki cukru;
1,5 szklanki mąki.

WYKONANIE
Jajka ubijamy z cukrami na puszysta masę. Dolewamy stopniowo maślankę, olej rzepakowy i cały czas miksujemy. Mąkę z proszkiem przesiewamy i porcjami dodajemy do mokrych składników. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Na wierzchu układamy owoce. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy owoce. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

17 komentarzy:

  1. ale piękne kawaleczki :) i ta wisienka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze ciasto na lato - wilgotne, z kruszonką i duuużą ilością owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta znikają u mnie w oka mgnieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co jest w tym cieście to moje ulubione smaki (łącznie z kruszonką). A ta wisienka, dopełniła wszystkiego, niczym ...na torcie

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię takie ciasta!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne takie ciacha, a o oleju wiedziałam, bo sama używam i wypieki wychodzą przepyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta :)) Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie ciacha zawsze idealnie pasuję od popołudniowej herbatki:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszelkie ciasta z owocami i kruszonką! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bo olej rzepakowy jest dobry do wszystkiego, bardzo go lubię :)
    A ciacho wspaniale. Tak, już końcówka lata trzeba wykorzystywać ostatki letnich owoców, bo zaraz zaczną nam się jabłka i pyszne szarlotki :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też bardzo lubię ciasta z dodatkiem oleju rzepakowego - nie dość, że zdrowy, to jeszcze całkiem neutralny w smaku i zapachu

    OdpowiedzUsuń
  12. czy maślankę w tym przepisie można zastąpić jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ze tak, albo kefirem i tez będzie dobre i wilgotne:)

      Usuń
  13. pyszne ciacho właśnie upiekłam szybko znikło, dzięki za przepis !!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+