Wakacje się kończą a tym samym sezon na świeże owoce.
Postanowiłam więc wykorzystać ten czas i zrobić ciasto z użyciem owoców. Do
mojego ciasta z owocami i kruszonką postanowiłam dodać także olej rzepakowy.
Okazuje się, że jest dobry nie tylko do smażenia, ale również do wypieku ciast.
Spróbujecie i przekonajcie się sami.
SKŁADNIKI
2 jajka;
1,5 szklanki maślanki;
3 szklanki mąki pszennej;
1,5 szklanki cukru;
0,5 szklanki oleju rzepakowego;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1,5 łyżki cukru wanilinowego;
około 40 dag dowolnych owoców (u mnie czerwona porzeczka,
brzoskwinia i czereśnie).
Kruszonka:
10 dag zimnego masła;
0,5 szklanki cukru;
1,5 szklanki mąki.
WYKONANIE
Jajka ubijamy z cukrami na puszysta masę. Dolewamy stopniowo maślankę,
olej rzepakowy i cały czas miksujemy. Mąkę z proszkiem przesiewamy i porcjami
dodajemy do mokrych składników. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto
przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Na wierzchu układamy owoce. Składniki
na kruszonkę zagniatamy i posypujemy owoce. Pieczemy około 50 minut w
temperaturze 170 stopni.
ale piękne kawaleczki :) i ta wisienka <3
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto na lato - wilgotne, z kruszonką i duuużą ilością owoców:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta znikają u mnie w oka mgnieniu :)
OdpowiedzUsuńWszystko co jest w tym cieście to moje ulubione smaki (łącznie z kruszonką). A ta wisienka, dopełniła wszystkiego, niczym ...na torcie
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta!!! :-)
OdpowiedzUsuńPyszne takie ciacha, a o oleju wiedziałam, bo sama używam i wypieki wychodzą przepyszne;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)) Są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie letnie ciacha!
OdpowiedzUsuńtakie ciacha zawsze idealnie pasuję od popołudniowej herbatki:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie ciasta z owocami i kruszonką! Pycha!
OdpowiedzUsuńBo olej rzepakowy jest dobry do wszystkiego, bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńA ciacho wspaniale. Tak, już końcówka lata trzeba wykorzystywać ostatki letnich owoców, bo zaraz zaczną nam się jabłka i pyszne szarlotki :)
Pozdrawiam serdecznie!
Ja też bardzo lubię ciasta z dodatkiem oleju rzepakowego - nie dość, że zdrowy, to jeszcze całkiem neutralny w smaku i zapachu
OdpowiedzUsuńczy maślankę w tym przepisie można zastąpić jogurtem?
OdpowiedzUsuńMyślę ze tak, albo kefirem i tez będzie dobre i wilgotne:)
Usuńpyszne ciacho właśnie upiekłam szybko znikło, dzięki za przepis !!!! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ze smakowało:)
Usuń