Dziś jednak postanowiłam zaproponować Wam coś innego. Będzie to mianowicie drobiowa wędlina z szynkowaru. Taką właśnie maszynę dostałam w ramach współpracy ze sklepu internetowego Tradismak. Muszę się przyznać, że wędliny w takim urządzeniu jeszcze nie robiłam. Szynkowar to tak naprawdę szczelny pojemniczek i sprężyna. Wykonany jest ze stali nierdzewnej. Bardzo prosty w obsłudze, nawet antytalent sobie z nim poradzi. U mnie na pierwszy ogień poszedł drób. Mięsko wyszło przepyszne, mięciutkie i dobrze doprawione. Dzięki takiemu szynkowarowi możemy puścić wodze fantazji i przygotować rozmaite domowe wędliny. Wszystko zależy jakiego użyjemy mięsa i przypraw. Ja już mam w planach następne :). Mój szynkowar ma pojemność 0,90 dag. I tyle mięsa mi do niego wchodzi.
SKŁADNIKI
0,90 dag mięsa drobiowego (u mnie
udziec z indyka i filet z kurczaka);
1 płaska łyżka peklosmaczek K;
1 łyżka przyprawy Szeherezada S;
2 łyżki żelatyny wieprzowej.
WYKONANIE
Mięsko kroimy na kawałki takie, jakie
przygotowujemy na gulasz. Posypujemy peklosmaczkiem i przyprawą
Szeherezada. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.
Następnego dnia układamy w szynkowarze warstwę udźca,
przesypujemy żelatyną, na to układamy warstwę fileta z kurczaka i
znów posypujemy żelatyną. Na wierzch układamy udziec. Skręcamy
szynkowar. W garnku na dnie układamy ręcznik. Teraz wkładamy
szynkowar i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż
temperatura będzie wynosić 70 stopni. Trwa to około 1,5 godziny.
Gdy to nastąpi palnik wyłączamy i szynkowar zostawiamy do
ostygnięcia. Następnie całość wkładamy do lodówki. Najlepiej
na całą noc. Rano otwieramy i na śniadanie jemy pyszną drobiową,
domową wędlinkę.
Aż ślinka leci na sam widok. Nie ma to jak domowa wędlina. Musze się w taki szynkowar w końcu zaopatrzyć. Doskonały pomocnik w kuchni :)
OdpowiedzUsuńpyszna i zdrowa wędlina, wiemy co jemy:)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje, porywam plasterek na chleb;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i myślę, że też tak smakuje!
OdpowiedzUsuńprzymierzam się do kupna szynkowaru, jak już kupię to wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :) na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Ciekawy przepis na tę wędlinę.Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuń