To ciasto musiałam robić dwa razy z
rzędu. Za każdym razem znikało w błyskawicznym tempie. W smaku
bardzo przypomina sernik, ale jest lżejsze i mniej kaloryczne od
sernika z sera. Ja swój sernik polałam polewą. Ten przepis
podpatrzyłam u cioci i w jej wersji ciasto było udekorowane owocami
i galaretką.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
2 szklanki maki pszennej;
0,5 szklanki cukru;
2 płaskie łyżeczki proszku;
2 jaja;
125 dag margaryny.
Na masę jogurtową:
2 duże jogury greckie(2 x 400g);
1,5 szklanki cukru pudru;
1 opakowanie cukru wanilinowego;
5 jaj;
2 budynie śmietankowe;
0,5 szklanki oleju.
Polewa czekoladowa.
WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy i
chowamy do lodówki. Zamiast ciasta kruchego, możemy użyć
herbatników. Zabieramy się do przyrządzenia masy jogurtowej.
Żółtka, budyń, olej, jogurty i cukier wanilinowy miksujemy do
połączenia składników. Białka ubijamy na pianę, po czym
dodajemy cukier puder. Delikatnie mieszamy z masą jogurtową.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Ostudzone
polewamy polewą lub galaretka. Najlepiej smakuje schłodzone w
lodówce.
Bardzo mi się podoba Twój sernik. Przeważnie tylko z sera się piekło. A tu proszę... taki sprytny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZawsze gdy w przepisie jest budyń, nigdy nie wiem, czy najpierw trzeba go ugotować, czy po prostu wsypać sproszkowany? :)
OdpowiedzUsuńsuchy proszek sypiemy:)
UsuńFajny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam takie "oszukane" serniki, są lekkie jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńAleż ten sernik musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńAch, ta konsystencja.. *.*
oszukany sernik to coś dla mnie, te jakoś mi bardziej smakują niż zwykle :)
OdpowiedzUsuńPiękny, i jaki puszysty:)
OdpowiedzUsuńJak sernik, to już się częstuję :)
OdpowiedzUsuńproszę napisz wymiary blaszki jakiej używasz do pieczenia tego ciasta .Blog ciekawy ale nigdzie nie podajesz wymiarów foremek
OdpowiedzUsuńupiekłam ten serniczek w blaszce 20x20cm, wyszedł wysoki:)
UsuńPiękny sernik jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńPiękny i pyszny tylko dlaczego mój opadł? zrobiłam wszystko jak w przepisie , nie otwierałam drzwiczek od razu, smakuje jak budyń:( a ja ryczę z rozpaczy. Co zrobiłam żle?
OdpowiedzUsuńOj ... nie mam pojęcia co poszło nie tak. Może następnym razem będzie lepiej. Opadnięty też jest smaczny:)
UsuńJeszcze jak smaczny :) zniknął w pięć minut !!! pozdrawiam gorąco:)
UsuńTeż go czasem robię. Jest pyszny!
OdpowiedzUsuńSernik bez sera to nie sernik ;p
OdpowiedzUsuńJeśli powstał na jogurtach, to powinien nazywać się jogurtowiec. W każdym razie to ciacho musiało być cudowne :D
To taki tani zamiennik sernika z ser. Polecam spróbować, bo naprawdę jest dobry!
UsuńPani Aniu prosze o podanie ile ml.jogurtu czy sa to kubeczki 0,5l
OdpowiedzUsuńI czy tortownica 26 bedzie ok
Już dopisałam, jogurty po 400g x 2. Tortownica 26 cm powinna byc ok:) Pozdrawiam!
Usuń