sobota, 26 grudnia 2015

Tort podwójnie czekoladowy

Taki ciekawy przepis znalazłam na stronach margaryny Kasi. Od razu wpadł mi w oko. Dlatego postanowiłam przygotować go na święta. Nie jest to tradycyjny tort chyba, że przełożymy go kremem. W tej wersji ciasto jest bardzo, bardzo czekoladowe. Już prawie po świętach, po torciku nie został najmniejszy okruszek. Dziwne było to Boże Narodzenie w tym roku. Bez śniegu, przy temperaturze ponad 10 stopni. Tylko potrawy na stole przypominały, że są Święta.


SKŁADNIKI
1 opakowanie Kasi Maślany Smak;
29 dag czekolady gorzkiej;
13 dag czekolady mlecznej;
4 jajka;
20 dag cukru pudru;
15 dag maki pszennej;
20 dag posiekanych orzechów włoskich;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
szczypta soli;
50 ml śmietanki;
75 ml mleka.

WYKONANIE
W kąpieli wodnej rozpuszczamy Kasię Maślany Smak oraz 20 dag czekolady gorzkiej i 10 dag czekolady mlecznej. Miksujemy jajka ze szczyptą soli i cukier puder. Gdy wszyskie składniki dobrze się połączą dodajemy krem czekoladowy – cały czas miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do chwili uzyskania gładkiej masy. Na końcu sypiemy orzechy. Szykujemy tortownicę o śr 22 cm, tylko na dno układamy papier do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie ostygnięte ciasto dekorujemy czekoladą ( podgrzewamy mleko i śmietankę, następnie dodajemy pozostałą czekoladę – mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła).

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+