poniedziałek, 27 czerwca 2016

PIANKA CYTRYNOWA Z GALARETKĄ I OWOCAMI

Ufff jak gorąco! Fala upałów zalała nas. Przy takiej  temperaturze samobójstwem byłoby włączyć piekarnik. Dlatego dziś propozycja na ostatnio bardzo modny, pyszny, lekki i orzeźwiający deser. Ciasto jest bardzo puszyste, cytrynowe, nie za słodkie, z soczystymi owocami i galaretką. Do takich ciast warto zaserwować dobre wino. Ja proponuję czerwone, słodkie wino Monte Santi - nowość od firmy Jantoń. Ma bogaty owocowy smak, więc wspaniale komponuje się z moją pianką cytrynową.


SKŁADNIKI
2 galaretki cytrynowe;
2 śnieżki;
1 szklanka mleka;
50 dag sera z wiaderka;
2 łyżki cukru pudru;
herbatniki;
galaretka truskawkowa;
owoce.

WYKONANIE
Galaretki cytynowe gotujemy w 400ml wody, zostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę truskawkową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Również zostawiamy do ostygnięcia. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Gdy uzyskamy sztywną piankę dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy po łyżce sera, cały czas miksując masę. Na końcu dolewamy ostudzoną cytrynową galaretkę. Blaszkę 22x25cm wykładamy herbatnikami i na nie wlewamy cytrynową piankę. Układamy owoce i zalewamy tężejąca truskawkową galaretką. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)



4 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+