czwartek, 21 czerwca 2012

PASZTET DOMOWY

Pasztet robię z mięsa gotowanego z rosołu (mięso z rosołu obieram i zamrażam). Jest pyszny a do tego wiemy, co znajduje się w środku.



SKŁADNIKI
mięso gotowane z rosołu (wołowina, kurczak, indyk) 1-1,5 kg;
wątróbka drobiowa ok. 30 dag;
podgardle ok. 0,70 dag;
można dodać boczek wędzony ok. 0,40 dag;
warzywa takie jak na rosół;
cebula;
bułka 2 szt;
jajka 3 szt;
przyprawy (sół, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek);

WYKONANIE
Podgardle zalewamy wodą tak, aby tylko przykryło. Dodajemy warzywa i prużymy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy rozmrożone mięso i wędzony boczek. Wątróbkę przesmażamy na smalcu, dodajemy cebulkę. Przekręcamy maszynką (najlepiej 2 razy) mięso, boczek, wątróbkę z cebulką, bułki po namoczeniu, warzywa (tu uwaga, pasztet z warzywami ma krótszy termin do spożycia). Do masy dodajemy żółtka, ubitą pianę, przyprawy. Masa powinna być luźna, można dolać wody z gotowania podgardla. Wszystko przekładamy do foremek i pieczemy ok. 1 godz. Pasztetu wychodzi sporo, ale po ostudzeniu możemy go przecież zamrozić. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Witam, mam pytanie, czy mogę z braku maszynki do mielenia mięsa wykorzystać blender? I drugie pytanie, to czy foremkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, czy taką metalową od razu posmarować np masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można mięso rozdrobnić blenderem, tylko czy blender da radę? Radzę wlać sporo wody od gotowania mięsa. A dno foremki można wyłożyć cieniutkimi paseczkami słoniny. Będzie wilgotniejszy.Nie ma konieczności wykładania papierem można wysmarować masłem lub smalcem:)

      Usuń
  2. Udało mi się rozdrobnić blenderem, może dlatego że końcówka z metalowym ostrzem, w każdym razie pasztecik właśnie się piecze :)
    pozdrawiam
    Ilona

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+