W zamrażalniku zalegały mi białka. Aby zrobić miejsce,
wyszukałam ciasto na białkach (z książeczki Ciasta domowe). Placuszek wyszedł
pyszny. Pozwoliłam sobie na małą zmianę, otóż dodałam do niego suszone owoce,
co tylko urozmaiciło smak ciasta.
SKŁADNIKI
3 szkl. mąki pszennej;
1 szkl. białek;
1 szkl. oleju słonecznikowego;
1,5 szkl. cukru;
0,5 szkl. mleka;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżeczki oleju zapachowego;
szczypta soli;
3 łyżki rodzynek (u mnie dodatkowo owoce goji i aronii);
WYKONANIE
Owoce myjemy o odsączamy. Białka ubijamy ze solą i cukrem na sztywna pianę. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, olej, mleko i proszek do pieczenia.
Dodajemy pianę i delikatnie łączymy z masą mączną. Na końcu dolewamy olejek i
dodajemy owoce suszone. Pieczemy ok. 50 min, w temperaturze 1600. Po upieczeniu ciasto udekorowałam polewą czekoladową i posypałam posypką waniliową.
Wygląda pycha, bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńświetny sposób na zagospodarowanie białek
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, takie lekkie i jasne ! mmm: )
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, zjadłoby się takiego, oj zjadło
OdpowiedzUsuńWoW! Pięknie wyrosło! Ciasto musi być na prawdę dobre ;)
OdpowiedzUsuńJa piekę podobne i jest naprawdę dobre i dość "lekkie". Zawsze pięknie wyrośnie.
OdpowiedzUsuńJa do ciasta dodalam kokosy następnym razem spróbuje z migdalami Zamiast mleka dodalam smietane Ciasto jest pycha
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto, jest pyszne, Zostało rozdrapane przez znajomych. Zrobiłam na dużej tortownicy, więc wyszło trochę niższe jak na zdjęciu. Następnym razem dam odrobine mniej cukru a więcej rodzynek i owoców. Dzięki za przepis, często na życzenie znajomych robię ajerkoniak, więc zawsze zostawało mi 10 białek, a w końcu każdemu znudzą się bezy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCisto jest pyszne, musiałam stać i ograniczać plasterki :) Polecam
OdpowiedzUsuńCiasto super. Proste i szybkie w wykonaniu. Może trochę za słodkie, dodałam jeszcze skórkę pomarańczową. Znakomity sposób na wykorzystanie białek.
OdpowiedzUsuńPiekłam ostatnio z białek,ale trochę inny przepis, z kakaem- też pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie wierzę, ale udało się. U mnie w postaci babeczek, złocistych i pulchniutkich. Dziękuję za przepis i zapisuję go w moim "sprawdzonym zeszycie" ;-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto, jest pyszne, goście się zajadali :)
OdpowiedzUsuńPiękę to ciasto zawsze jak mam nadmiar białek :) zmniejszyłam tylko ilość cukru do 1 szklanki:) dodaję suszone owoce w zależności co mam pod ręką...zamiast polewy daję kwaskowy lukier na bazie soku z cytryny lub pomarańczy:) jest pysze mniaaam :)
OdpowiedzUsuńw przepisie widnieje 1szt.białek... czy to aby nie pomyłka? Może ma być 10szt?
OdpowiedzUsuńnie jedna sztuka tylko jedna szklanka białek:)
Usuń