niedziela, 4 listopada 2012

MURZYNEK Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Ponieważ bardzo lubimy ciasta typu murzynki i pierniki, postanowiłam zrobić murzynka w nowej odsłonie. Dodałam do niego suszone śliwki i rodzynki ze sklepu internetowego skworcu.com.pl. Był to strzał w dziesiątkę, ciasto było wilgotne i puszyste, a owoce zupełnie zmieniły smak tradycyjnego murzynka.


SKŁADNIKI
25 dag. margaryny;
1,5 szkl. mąki pszennej;
1 szkl. cukru;
2 łyżki kakao;
4 łyżki mleka;
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
4 jajka;
garść śliwek suszonych Skworcu;
garść rodzynek Jumbo Skworcu;

WYKONANIE
Margarynę z mlekiem i cukrem rozpuszczamy na ogniu. Dodajemy kakao i wszystko dokładnie łączymy. Zostawiamy, aby przestygło. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy 4/5 masy kakaowej, całość miksujemy(1/5 zostawiamy na polewę). Wsypujemy śliwki i rodzynki, które różnią się od tych marketowych. Są jasne i wręcz olbrzymie. Wszystko przelewamy do keksówki silikonowej, pieczemy w 160 stopniach ok. 50 min.

7 komentarzy:

  1. Zjadłabym sobie teraz takiego murzynka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!:) już dawno nie piekłam murzynka...

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne urozmaicenie tradycyjnego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdarza mi się piec murzynka z suszonymi śliwkami. Uwielbiam to połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszny!Napewno go zrobię!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+