Zaprezentuję Wam dzisiaj babkę śmietanową. Ponieważ kończyła
się data ważności śmietany postanowiłam zrobić z nią jakieś ciasto. Padło na
babkę z przepisu, który znalazłam na: ciasteczkowepotwory.blox.pl.
Ciasto wyszło fajnie, choć może trochę za zwarte, ale to dlatego, że dodałam
więcej śmietany niż podane było w przepisie. Moja babka polana jest lukrem.
SKŁADNIKI
3 jajka;
2 szklanki mąki pszennej;
2 szklanki mąki pszennej;
1 szkl. cukru;
szklanka śmietany (ja dodałam 350ml);
opakowanie cukru wanilinowego;
odrobina soli;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
WYKONANIE
Jajka z solą i cukrami ubijamy na puszysta masę. Dodajemy porcjami
śmietanę i dalej miksujemy. Później po łyżce dodajemy przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy
silikonowej, keksowej albo babkowej. Pieczemy około 50 min do tzw. suchego
patyczka. Babkę można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
a ile tej mąki??:)
OdpowiedzUsuńUps nie zauważyłam, 2 szklanki. Dzięki za czujność.
Usuńpiękna baba Ci wyszła! ciekawy ten dodatek śmietany
OdpowiedzUsuńMmm jak Ci pięknie wyszła, smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńNie piekłam baby na śmietanie, super sprawa, lubię takie baby, tylko żeby nie były suche ;)
OdpowiedzUsuńHejka właśnie Cię wyróżniłam w Liebster Blog i zapraszam Cię do zabawy. Oto link
OdpowiedzUsuńhttp://kuchareczkamala.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo lubię babki, szczególnie własnie pieczone w formie z kominem.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
Z pozdrowieniami,
E.
Na śmietanie jeszcze nie piekłam, na pewno spróbuję :)Twoja wyszła piękna :)
OdpowiedzUsuńkawalek takiej baby to bym zjadla z checia:)
OdpowiedzUsuńa jaka ta śmietana? 30 czy może 18%? ;) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa użyłam 18%.
Usuńw ilu stopniach piec
OdpowiedzUsuń???
Trudno mi powiedzieć, bo nie mam piecyka z termometrem. Ja swój nastawiam na 4, to jest ok. 160 stopni.
Usuń