Sałatkę tą przyrządzam dosyć często, ponieważ należy do
moich ulubionych. Jest to sałatka warstwowa. Aby te warstwy pokazać proponuję
przyrządzić ją w szklanym, przezroczystym naczyniu. Do jej przygotowania użyłam przyprawy firmy Prymat kebab-gyros.
Takie kompozycje smakowe stosuje się w kuchni greckiej, tureckiej i arabskiej.
Nadają one potrawie charakterystyczny smak i zapach.
SKŁADNIKI
filet z piersi kurczka;
puszka kukurydzy;
puszka groszku;
cebula najlepiej czerwona;
5 ogórków konserwowych;
mała kapusta pekińska;
przyprawa kebab-gyros Prymat;
4 łyżki majonezu;
3 łyżki keczapu;
WYKONANIE
Fitet kroimy w kostkę, skrapiamy oliwa, zasypujemy przyprawą
kebab-gyros firmy Prymat. Odstawiamy na godzinkę. Po tym czasie mięso smażymy
na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć
się tłuszczu. Z majonezu i keczapu przyrządzamy sos, którym będziemy smarować
każdą warstwę sałatki.
Gdy pierś już przestygnie wsypujemy ją do dużego naczynia. Smarujemy
naszym sosem. Cebulę kroimy w piórka i układamy na mięsku. Kukurydzę odcedzamy
i wysypujemy na powstałą warstwę. Smarujemy sosem. Ogórki kroimy w drobną
kosteczkę, dosypujemy do sałatki i znów smarujemy sosem. Następna warstwa to
groszek. Wierzch sałatki posypujemy pokrojoną kapustą pekińską. Smacznego!
Uwielbiam tą sałatkę:)
OdpowiedzUsuńU nas w pracy jak ją robiliśmy to cały bemarek znikał w 20 minut:)
Robię prawie identyczną sałatkę i bardzo ją wszyscy lubimy;)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze paprykę - pyszności bardzo ją lubię :))
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką salatkę, tylko ja jakoś ostatnio zamiast kapusty daję ryż ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńSałatka fajna, ale ja nie cierpię kapusty pekińskiej, więc ten ryż rzeczywiście jest alternatywą. Koniecznie muszę przetestować.
OdpowiedzUsuńMoje smaki:)
OdpowiedzUsuńDawno tak pysznej sałatki z Gyrosa nie jadłam :) Moja Salatka Gyros przepis też wielu osobom smakuje, ale chętnie poznam Wasze zdanie :)
OdpowiedzUsuń