środa, 7 listopada 2012

MAKARONOWA ZAPIEKANKA

Jeśli lubicie makarony, musicie koniecznie spróbować zapiekankę z makaronem. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo syta. Przy okazji możemy też wyczyścić lodówkę z zalegających resztek, dodając je do potrawy.


SKŁADNIKI
0,40 dag pieczarek;
2 pętka kiełbasy cienkiej;
cebula;
papryka;
2 ogórki kiszone;
przecier pomidorowy;
ser żółty;

WYKONANIE
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szczególnie polecam Wam 4-jajeczny makaron Międzybrodzki Pierożek. W jego składzie znajdziecie: mąkę makaronową pszenną, mąkę semolina z pszenicy durum i wspomniane świeże jaja.
Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z oliwą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do kiełbasy. Teraz pora na pieczarki, które obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko chwilę przesmażamy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę dosypujemy do przesmażonych już produktów. Można troszkę podlać wodą i przykryć. Makaron odcedzamy i dodajemy na patelnię. Solimy, pieprzymy, można także dodać ostrej papryki. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Ja dodaję ser żółty od razu na patelnię. Można jednak przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryć warstwą sera i zapiec w piekarniku.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko, co z makaronem związane ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham makaronowe wariacje, każde:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze mnie makaroniara do potęgi, więc pomysł na zapiekankę świetny, kradnę i będę piec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij do woli, na zdrówko :)

      Usuń
    2. Było bardzo smaczne :) Dodałam od siebie tymianek suszony i zrobiłam ze świderkami. Rodzina stwierdziła, że będziemy powtarzać. Dzięki za przepis!

      Usuń
  4. Szybko, tanio i mega smacznie, tak jak lubię! U mnie dziś na obiad też międzybrodzki ale a'la łazanki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis;) Idealny na studenckie jedzeniowe resztki;)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna ta Twoja zapiekanka:) ja przeważnie robię z kurczakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie zapiekanki!
    Ależ pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swojskie, przaśne danko - takie jak lubię :-)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+