Jeśli lubicie makarony, musicie koniecznie spróbować
zapiekankę z makaronem. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo syta. Przy
okazji możemy też wyczyścić lodówkę z zalegających resztek, dodając je do
potrawy.
SKŁADNIKI
0,40 dag pieczarek;
2 pętka kiełbasy cienkiej;
cebula;
papryka;
2 ogórki kiszone;
przecier pomidorowy;
ser żółty;
WYKONANIE
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szczególnie
polecam Wam 4-jajeczny makaron Międzybrodzki Pierożek. W jego składzie
znajdziecie: mąkę makaronową pszenną, mąkę semolina z pszenicy durum
i wspomniane świeże jaja.
Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z oliwą.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do kiełbasy. Teraz pora na pieczarki,
które obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko chwilę przesmażamy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę dosypujemy
do przesmażonych już produktów. Można troszkę podlać wodą i przykryć. Makaron
odcedzamy i dodajemy na patelnię. Solimy, pieprzymy, można także dodać ostrej papryki. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Ja dodaję ser żółty od razu na patelnię. Można
jednak przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryć warstwą sera i
zapiec w piekarniku.
Uwielbiam wszystko, co z makaronem związane ;)
OdpowiedzUsuńKocham makaronowe wariacje, każde:D
OdpowiedzUsuńZe mnie makaroniara do potęgi, więc pomysł na zapiekankę świetny, kradnę i będę piec :)
OdpowiedzUsuńKradnij do woli, na zdrówko :)
UsuńByło bardzo smaczne :) Dodałam od siebie tymianek suszony i zrobiłam ze świderkami. Rodzina stwierdziła, że będziemy powtarzać. Dzięki za przepis!
UsuńSzybko, tanio i mega smacznie, tak jak lubię! U mnie dziś na obiad też międzybrodzki ale a'la łazanki :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis;) Idealny na studenckie jedzeniowe resztki;)
OdpowiedzUsuńfajna ta Twoja zapiekanka:) ja przeważnie robię z kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekanki!
OdpowiedzUsuńAleż pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)
Swojskie, przaśne danko - takie jak lubię :-)
OdpowiedzUsuń