sobota, 3 listopada 2012

NALEŚNIKI

Chyba każdy je robi i lubi. Ja najczęściej podaję je z dżemem albo z cukrem, od czasu do czasu zaś z białym serem.


SKŁADNIKI
1 szkl. mleka;
1 szkl. wody przegotowanej chłodnej lub mineralnej;
2 szkl. mąki pszennej;
2-3 jajka;
szczypta soli;
2 łyżki oliwy;


WYKONANIE
Wszystkie składniki miksujemy. Ciasto odstawiamy na pół godzinki, aby mąka napęczniała. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Usmażone naleśniki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy robimy placuszki z serkiem białym (rozgnieciony ser, żółtko, cukier, cynamon) musimy je jeszcze zasmażyć, albo na patelni, albo w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Takie naleśniki proponuję polać śmietaną (śmietana, cukier, cynamon), są wtedy jeszcze lepsze :).

5 komentarzy:

  1. ja czasem podaję naleśniki także na słono:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam osoby, która by nie lubiła naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój mąż jest od nich wprost uzależniony. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam naleśniki, szczególnie z ulubionym twarożkiem Pilos, takie podsmażone na masełku, pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+