poniedziałek, 5 listopada 2012

KURCZAK NA SŁOIKU

Podzielę się z Wami sprytnym sposobem na przyrządzenie smacznego kurczaka z chrupiącą skórką. Patent ten, pewnie niektórym znany, polega na umieszczeniu chickena na butelce lub słoiku. Kurczak tak przygotowany jest „odchudzony” i nie opływa w tłuszcz a skórka ma niepowtarzalny smak. Moja rodzina przepada za nim, więc muszę robić go bardzo często. Zasada przygotowania jest jedna i logiczna, cała konstrukcja musi się zmieścić do naszego piekarnika :)


SKŁADNIKI
kurczak 1,7-2,0 kg;
przyprawa do kurczka NMR;
przyprawa do rosołu NMR;
maggi;

WYKONANIE
Kurczaka myjemy, wykrawamy szyjkę, oczyszczamy. Smarujemy oliwą i nacieramy przyprawą do rosołu i przyprawą do kurczka ze sklepu internetowego NMR, w której znajdziemy czosnek, paprykę, kolendrę, pieprz, chilli, imbir, kardamon i sól. Nadadzą one naszej potrawie wspaniały smak, kolor i zapach. Warto zaznaczyć, że przyprawy te są najwyższej jakości i w pełni naturalne. Tak przygotowany drób nasadzamy na słoiczek wypełniony wodą z dodatkiem maggi. Można też kuraka nadziać na butelkę z piwem (po upieczeniu smak piwa jest niewyczuwalny). Pieczemy ok. 2 godzin, co jakiś czas podlewając go wodą albo piwem. Pamiętajmy, aby słoik postawić w jakimś naczyniu, żeby tłuszcz z kurczaka do niego spływał.


Ja swojego kurczaczka podałam z pieczonymi ziemniaczkami, posypanymi przyprawą NMR do ziemniaków. W jej skład wchodzą: kminek, kolendra, papryka, pieprz czarny, sól, cebula, czosnek, majeranek i cząber. Dopełnieniem potrawy były zasmażane buraczki. W takim zestawieniu obiad szybko zniknął z talerzy.

3 komentarze:

  1. opcja słoika rozwaliła mnie :) Świetny pomysł !
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. słyszałam o butelce, ale słoik... rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+