Podzielę się z Wami sprytnym sposobem na przyrządzenie
smacznego kurczaka z chrupiącą skórką. Patent ten, pewnie niektórym znany,
polega na umieszczeniu chickena na butelce lub słoiku. Kurczak tak przygotowany
jest „odchudzony” i nie opływa w tłuszcz a skórka ma niepowtarzalny smak. Moja
rodzina przepada za nim, więc muszę robić go bardzo często. Zasada
przygotowania jest jedna i logiczna, cała konstrukcja musi się zmieścić do
naszego piekarnika :)
SKŁADNIKI
kurczak 1,7-2,0 kg;
przyprawa do kurczka NMR;
przyprawa do rosołu NMR;
maggi;
WYKONANIE
Kurczaka myjemy, wykrawamy szyjkę, oczyszczamy. Smarujemy
oliwą i nacieramy przyprawą do rosołu i przyprawą do kurczka ze sklepu internetowego NMR, w której
znajdziemy czosnek, paprykę, kolendrę, pieprz, chilli, imbir, kardamon i sól.
Nadadzą one naszej potrawie wspaniały smak, kolor i zapach. Warto zaznaczyć, że
przyprawy te są najwyższej jakości i w pełni naturalne. Tak przygotowany drób
nasadzamy na słoiczek wypełniony wodą z dodatkiem maggi. Można też kuraka
nadziać na butelkę z piwem (po upieczeniu smak piwa jest niewyczuwalny).
Pieczemy ok. 2 godzin, co jakiś czas podlewając go wodą albo piwem. Pamiętajmy,
aby słoik postawić w jakimś naczyniu, żeby tłuszcz z kurczaka do niego spływał.
Ja swojego kurczaczka podałam z pieczonymi ziemniaczkami, posypanymi
przyprawą NMR do ziemniaków. W jej skład wchodzą: kminek, kolendra, papryka,
pieprz czarny, sól, cebula, czosnek, majeranek i cząber. Dopełnieniem potrawy
były zasmażane buraczki. W takim zestawieniu obiad szybko zniknął z talerzy.
opcja słoika rozwaliła mnie :) Świetny pomysł !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana!
słyszałam o butelce, ale słoik... rewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :)
OdpowiedzUsuń