Poczęstujcie się dzisiaj pysznym ciastem z jabłkami i
budyniem. Przeglądając różne propozycje na ciasta z jabłkami zauważyłam ów
przepis. Na pierwszy rzut oka niby zwykłe kruche ciasto, jabłka i budyń, ale w
całości tworzą przepyszne zestawienie. Na pewno będę wracać często do tego
ciasta. Miam miam.
SKŁADNIKI
4 szkl. mąki;
1 szkl. cukru;
1 całe jajko;
2 żółtka;
25 dag masła;
2 łyżki śmietany;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
DODATKOWO
ok. 1,5kg jabłek;
2 budynie śmietankowe;
0,75l mleka;
WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki.
Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki. Budynie gotujemy w mniejszej ilości
mleka niż podano na opakowaniu. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie
części. Pierwszą wykładamy dno tortownicy, na której znajduje się już papier do
pieczenia. Jabłka układamy gęsto, jedno przy drugim, zalewamy gorącym budyniem.
Przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy do momentu, aż ciasto
nabierze złotego koloru czyli ok.1 godziny.
Podoba mi się połączenie jabłek i budyniu :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszniutkie :)) Ciasta z jabłkami są rewelacyjne :))
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z budyniem, chętnie zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńja bym sie z chęcią poczęstowała!
OdpowiedzUsuńprzepadam za połączeniem jabłek i budyniu - ciacho palce lizać!
OdpowiedzUsuńMmmm obłedne! Musi być wyjątkowo pyszne!
OdpowiedzUsuńPiekę bardzo podobne, jest pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńwystarczy, że ciasto ma jabłka i już mnie kupiłaś!:)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie. Mnie z kolei zdobył budyń! :)
OdpowiedzUsuńna jaką blaszkę ten przepis?
OdpowiedzUsuńJa robiłam w tortownicy o średnicy 18 cm:)
Usuńa w jakiej temp. piec?
OdpowiedzUsuń170- 180 stopni:)
UsuńJadłam u przyjaciółki i było pyszne! - teraz robię na święta :-) - polecam
OdpowiedzUsuńDziś piekę,bo zostały mi jabłka.Kiedyś robiłam identyczny,był bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuń