Na niedzielny podwieczorek postanowiłam zaserwować babkę
marmurkową. Już podczas pieczenia cały dom przeszedł jej zapachem. Po wyjęciu
nie pozwoliliśmy jej na samotność. Zanim zdążyła ostygnąć, jej wielkość
zmniejszyła się o połowę. Polecam Wam ten przepis, ta babka to doskonały
dodatek do pysznej herbatki.
SKŁADNIKI
1 szkl. mąki pszennej;
10 łyżek mąki ziemniaczanej;
20 dag margaryny;
15 łyżek cukru;
4 jaja;
0,5 szkl. mleka;
cukier wanilinowy;
1-2 łyżki kakao;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
WYKONANIE
Margarynę ucieramy z cukrami. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę z
proszkiem i ciągle ucieramy do uzyskania puszystej masy. Mleko delikatnie
podgrzewamy i łączymy z masą. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie
mieszamy z ciastem. 2/3 ciasta wlewamy do keksówki a do reszty dodajemy kakao.
Masę z kakao wlewamy na wierzch. Pieczemy ok. 50 min, do „suchego patyczka”.
Smacznego!
Uwielbiam wszystkie babki ;)
OdpowiedzUsuńjestem miłośniczką takich babek:) Twoja wygląda pysznie i jest pięknie wyrośnięta:)
OdpowiedzUsuń