Goście już w drodze, a ja nie mam nic słodkiego. Co zrobić?
Oczywiście francuskie ciasto z jabłkiem. Praktycznie przygotowanie ciastek trwa tyle, ile wynosi czas pieczenia, czyli nie więcej niż 20 minut.
SKŁADNIKI
opakowanie ciasta francuskiego;
2 jabłka;
cynamon;
jajko;
cukier brązowy;
WYKONANIE
Ciasto francuskie tniemy radełkiem lub nożem na pasy o szerokości ok. 4
cm. Na połowie układamy obrane, pokrojone na cząstki jabłko. Jeśli chcecie,
posypcie je cynamonem. Ciasto składamy na pół i dociskamy brzegi. Wierzch
smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zarumienienia
ciasta 15-20 min. Czekamy, aż przestygną (wiem, wiem trudno wytrzymać).
Ale proste :) A chciałam coś robić z ciasta francuskiego akurat ;)
OdpowiedzUsuńpychota!:) robię tak samo:) czasami jedynie cynamon zastępuje przyprawą do szarlotki, jabłka trę:)
OdpowiedzUsuńpamiętam jak kiedyś nałogowo kupowałam w cukierni jabłka w cieście francuskim... a przecież tak łatwo i szybko można je zrobić samemu
OdpowiedzUsuńJa całkiem niedawno, kupiłam pierwsze ciasto francuskie( w biedronie, maja całkiem dobre)i teraz chce robić ciągle.
Usuń