Ciasto, które robię od lat i zawsze się udaje. Jest wilgotne
i długo zachowuje świeżość.
SKŁADNIKI
5 jajek;
1,5 szkl. cukru;
2,5 szkl. mąki pszennej;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 szkl. przegotowanej zimnej wody;
1 szkl. oleju;
3 łyżki kakao.
3 łyżki kakao.
WYKONANIE
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem.
Następnie dolewamy wodę i olej. Chwilę razem mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie
części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Lejemy
ciasto na środek tortownicy, na zmianę raz ciemne, raz białe ciasto. Pieczemy
ok. 1 godziny. Ciasto jest najlepsze z polewą czekoladową.
W jakiej temperaturze pieczemy ??
OdpowiedzUsuńPieczemy w temperaturze 160 stopni.
UsuńDziękuje :)
UsuńWygląda wyśmienicie :P
OdpowiedzUsuńwłaśnie próbuję :) już się piecze...
OdpowiedzUsuńzrobilam to ciasto i jest faktycznie pycha! chociaz na zdjeciu widac większe pecherzyki powietrza niz w moim, moje ma strukture podobna do gąbki, czyli duzo malych. natomiast jest rzeczywiscie wilgotne i elastyczne. piekne kolory w przekroju, polecam!
OdpowiedzUsuńTo ciasto kiedyś robiłam co tydzień, nie mogliśmy się nim najeść:)
Usuńpiekie ciekawe czy sie uda, napisze jutro
OdpowiedzUsuńPiecze się. Zobaczymy...ale to jest ciasto mojego dzieciństwa 😁
OdpowiedzUsuń