Ostatnio zostałam zasypana cukinią,
dobrą bo ekologiczną – nie nawożoną. Na zupki dla dziecka
zdecydowanie za dużo. Postanowiłam więc coś z niej zrobić.
Myślałam o cieście albo o sałatce na zimę. Ale akurat znalazłam przepis na bigos z cukinii. Ponieważ miałam wszystkie
potrzebne składniki, zakasałam rękawy iiiii wyszedł przepyszny
bigosik. Smakiem troszkę przypomina ten z kapusty, ale jest o wiele
lżejszy.
SKŁADNIKI
2 kg cukinii;
1 duża cebula;
2 marchewki;
0,50 kg kiełbasy cienkiej u mnie
zwyczajna;
1 słoiczek przecieru pomidorowego
(190g);
liść laurowy Prymat;
ziele angielskie Prymat;
pieprz Prymat;
sól;
1 łyżka przyprawy do bigosu Prymat;
olej do smażenia.
WYKONANIE
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce
jarzynowej (jeśli jest młoda to ze skórką i pestkami). Posypujemy
solą. Kiełbaskę kroimy w kostkę, przesmażamy na oliwie. Cebulę
również kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej kiełbasy.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do cebuli
i kiełbasy – chwilę dusimy. Dodajemy odciśniętą cukinie, liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz i przyprawę do bigosu. Prużymy do
miękkości, na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Mój bigos
najlepszy jest na drugi dzień!
No to jest coś dla mnie. Bardzo lubię cukinię i też właśnie "przerabiam" z niej smaczne potrawy. A taki bigos to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtakiej wersji jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z takim przepisem, muszę kiedyś spróbować!:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na nową wersję bigosu. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńJuż kiedyś gdzieś o nim słyszałam, tylko nigdy nie miałam przepisu. A tu akurat się znalazł, w dodatku wygląda obłędnie, aż zrobiłam się głodna. Pozdrawiam, życzę samych takich wspaniałych przepisów, frajdy z blogowania. Zapraszam do mnie na http://www.megly.pl - tam dziś grochóweczka.
OdpowiedzUsuńteż ostatnio gdzieś widziałam przepis na niego :) pyszny :)
OdpowiedzUsuńWyborny bigos ,z chęcią zrobię.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńZnam ten smak, miniam - pyszności zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuń2 minuty temu skończyłam obiad a znów zrobiłam się głodna.... PYCHA!
OdpowiedzUsuńpewnie bym jeszcze odgrzewała kolejna porcję. świetny!
OdpowiedzUsuńmniam, bardzo ciekawy przepis, nie robilam jeszcze takiego bigosiku:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
No to i ja muszę zakasać rękawy bo i mnie zasypała cukinia :)
OdpowiedzUsuńcórki uwielbiają cukinię pod każdą postacią więc bigosik koniecznie musimy wypróbować
OdpowiedzUsuń