SKŁADNIKI
2 szklanki ryżu (wyjdzie solidna
porcja);
papryka czerwona;
0,5 kg pieczarek;
1 pierś z kurczaka;
cebulka;
bulion (około 1 litra);
oliwa;
ewentualnie wino wytrawne, białe,
około 0,5 szklanki;
sól i pieprz.
WYKONANIE
Ryż płuczemy zimną wodą. Wsypujemy
na dużą patelnię, podlewamy bulionem (ja rozpuszczam 2 kostki
drobiowe) i winem. Robimy to porcjami. Gdy ryż wchłonie porcję
bulionu, nalewamy następną. Robimy tak do chwili, gdy ryż będzie
miękki. Na drugiej patelni przesmażamy na oliwie pokrojoną w
kostkę pierś. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę, pieczarki i
paprykę. Chwilę wszystko prużymy. Łączymy z uprużonym ryżem.
Solimy i pieprzymy. Gotowe!
uwielbiam! chyba moja ulubiona forma podania ryżu
OdpowiedzUsuńSądząc po składnikach już wiem, że bardzo smakuje. A tak ładnie podane, że tylko jeść... :)
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo polubiłam risotto :) Smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńwbrew pozorom to nie jest łatwe danie, ja też bardzo go lubię:)
OdpowiedzUsuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuń