Ciasto to wypatrzyłam na blogu "Peggi w kuchni".
Muszę przyznać, że bardzo spodobała mi się jego nazwa. Ciasto robi się błyskawicznie
i błyskawicznie znika. W oryginale są duszone jabłka, ja zamiast nich dodałam
konfiturę z róży. Smakowało wybornie! Polecam Wam gorąco tą błyskawicę :).
SKŁADNIKI
1 szklanka cukru brązowego;
1 jajko;
1 szklanka mleka;
16,5 dag margaryny;
3 szklanki mąki pszennej;
1 łyżeczka cynamonu;
2 łyżeczki przyprawy do piernika;
2 łyżeczki sody;
szczypta soli;
pół słoiczka konfitury z róży (lub 17 dag prażonych jabłek).
WYKONANIE
Cukier miksujemy z jajkiem, dodajemy miękką margarynę. Wszystko razem
ucieramy. Dodajemy mleko, konfiturę lub jabłka i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z sodą, solą,
cynamonem i przyprawą do piernika. Mieszamy do uzyskania jednolitej
konsystencji. Ciasto pieczemy w foremce o wymiarach 24x24 przez 50 minut, w temperaturze 170 stopni. Ostudzone polewamy
czekoladą.
No to fakt super ciasto :) Pięknie Ci wyrosło :))
OdpowiedzUsuńA co z tą konfiturą? Do ciasta się jej nie daje, nie wygląda, jakbyś je czymś przekładała, pod polewą raczej się nie smaruje... Ratuj :) Bo ciacho wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńOj przeoczyłam tą konfiturę, oczywiście dodajemy do ciasta. Już poprawiam. Dzięki za sygnał:)
UsuńTwoja wersja wygląda wspaniale :-) Cieszę się, że smakowało :-)
OdpowiedzUsuńAnia, ciasto wyszło Ci super, polewa cudna, mm ślinka leci na kawałek takiego ciacha
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta "na szybko". Teraz czas pierników się zaczyna, więc i zapach piernikowy w cieście jest świetny. Mam tylko pytanie, Aniu czy tą konfiturę dodałaś do ciasta przed upieczeniem, czy przekładałaś po upieczeniu? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu konfiturę dodajemy do ciasta, już poprawiam błąd:) Pozdrawiam
UsuńFajne ciasto ja je mam zapisane w zeszycie jako piernik z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńmnie podobnie jak Ciebie zaintrygowała nazwa:) dla moich łasuchów byłoby w sam raz:)
OdpowiedzUsuńno jeśli z czekoladą, to się nie dziwię, że szybko znika :)
OdpowiedzUsuńAniu, Twoje ciacho wygląda obłędnie i na pewno tak samo smakuje...pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńJak pięknie wyrosło. A to, że jest błyskawiczne w zrobieniu to jeszcze podnosi walor tego ciasta. Zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńczekolada to moja miłość, a ciasteczko wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń