Deser ten wymyśliłam, ponieważ miałam bardzooo wielką ochotę
na coś słodkiego a zarazem lekkiego no i oczywiście z jabłkiem. A że kruszonkę
każdy z nas uwielbia i zawsze podskubuje z ciast, to powstał deser z jabłkiem
i kruszonką mleczno – orkiszową. I
muszę się przyznać, że wszystko zjadłam sama, nie podzieliłam się z nikim. Hmm,
jakie to było pyszne :).
SKŁADNIKI
Na mleczną kruszonkę:
5 łyżek mleka w proszku;
3 łyżki mąki orkiszowej;
1 łyżka mąki razowej żytniej;
13 dag masła;
1 łyżka stewii w proszku;
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
5 jabłek;
cynamon.
WYKONANIE
Z podanych składników robimy kruszonkę. Jabłka obieramy i ścieramy na
jarzynowej tarce. Na dno naczynia ceramicznego układamy jabłka lekko dociskając
je. Na jabłuszka układamy kruszonkę. Pieczemy około 30 minut. Gotowe, można
zajadać. Prawda, że szybko i smacznie :).
Pycha ! Wpraszam się na taki deserek :)
OdpowiedzUsuńtaką rozpustę i ja chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńNo i świetnie wymyśliłaś. Ja też chętnie zjadłabym taki i słodkie i dietetyczne. A lubię wypieki z mąki orkiszowej, Ostatnio chlebek z takiej mąki kupuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńwszędzie królują jabłka, bardzo jesiennie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruszonkę :) Taka orkiszowa musi być bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńPozdrawaim