czwartek, 14 listopada 2013

JABŁUSZKA POD ORKISZOWĄ KRUSZONKĄ

Deser ten wymyśliłam, ponieważ miałam bardzooo wielką ochotę na coś słodkiego a zarazem lekkiego no i oczywiście z jabłkiem. A że kruszonkę każdy z nas uwielbia i zawsze podskubuje z ciast, to powstał deser z jabłkiem i kruszonką mleczno – orkiszową. I muszę się przyznać, że wszystko zjadłam sama, nie podzieliłam się z nikim. Hmm, jakie to było pyszne :).


SKŁADNIKI
Na mleczną kruszonkę:
5 łyżek mleka w proszku;
3 łyżki mąki orkiszowej;
1 łyżka mąki razowej żytniej;
13 dag masła;
1 łyżka stewii w proszku;
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:
5 jabłek;
cynamon.

WYKONANIE
Z podanych składników robimy kruszonkę. Jabłka obieramy i ścieramy na jarzynowej tarce. Na dno naczynia ceramicznego układamy jabłka lekko dociskając je. Na jabłuszka układamy kruszonkę. Pieczemy około 30 minut. Gotowe, można zajadać. Prawda, że szybko i smacznie :).

6 komentarzy:

  1. Pycha ! Wpraszam się na taki deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką rozpustę i ja chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i świetnie wymyśliłaś. Ja też chętnie zjadłabym taki i słodkie i dietetyczne. A lubię wypieki z mąki orkiszowej, Ostatnio chlebek z takiej mąki kupuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszędzie królują jabłka, bardzo jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kruszonkę :) Taka orkiszowa musi być bardzo smaczna.
    Pozdrawaim

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+