Bardzo popularna na blogach jest teraz szarlotka z serkiem
homogenizowanym bez jajek. A jak już wiecie, jestem szarlotkowym łakomczuchem,
więc musiałam zrobić ją i ja. Do mojego ciasta dodałam mąkę orkiszową zmieszaną
z mąka pszenną i zamiast cukru dodałam stewię w proszku. Ciasto wyszło pyszne a
połówki jabłek, prócz smaku, dodają mu dekoracyjny wygląd. Polecam, kto jeszcze
nie robił tej szarlotki niech szybko nadrabia zaległości.
SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki pszennej;
1,5 szklanki mąki orkiszowej;
170 g serka homo waniliowego;
150 g serka homo czystego;
200 g masła;
4 łyżki stewii w proszku lub 1 szklanka cukru pudru;
szczypta soli;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
jabłka.
WYKONANIE
Mąki i proszek przesiewamy. Dodajemy stewię, serki, masło i zagniatamy
ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Blaszkę (33x25) wykładamy papierem do
pieczenia, następnie przekładamy rozwałkowaną pierwszą część ciasta. Obieramy
jabłka i przekrawamy na pół, oczywiście środki wydrążamy. Układamy na cieście
jedno koło drugiego, wybrzuszeniem do góry. Teraz rozwałkowujemy drugą połowę
ciasta i układamy na jabłkach, lekko dociskając i sklejając brzegi. Ciasto
pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostudzeniu możemy posypać
cukrem pudrem.
Zgadzam sie ze jest najlepsza ;D
OdpowiedzUsuńja się do niej zbieram:) świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAniu, wszystkie Twoje szarlotki są najlepsze. Skoro tak zachwalasz, więc i ja ją upiekę. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie, fajny pomysł by zastąpić cukier, ja kupiłam cukier brzozowy. szarlotka extra
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się jeszcze z takim ciekawym przepisem. Dzięki za publikację tak ciekawego przepisu. :) Będę musiała wypróbować. Ciasto wygląda na kruche. Takie jak lubię.
OdpowiedzUsuńpiekłam to ciasto :) było pyszne i zniknęło zanim zdążyłam zdjecia porobić :D
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńŁasuchowym łakomczuchem jestem i ja:) Pyszna ta szarlotka!
OdpowiedzUsuńPrżepadam za nią! Dobrze wiedzieć, że udaje się też w zdrowszej wersji
OdpowiedzUsuńtaką samą podajemy w restauracji:)
OdpowiedzUsuńteż robiłam w razowej wersji :)
OdpowiedzUsuńSuper te jabłuszka wyglądają :)) Oj muszę zrobić, bo szarlotki długo nie było.
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! Jak piszesz że najlepsze to ja ją będę robiła :)
OdpowiedzUsuńAniu wierzę na słowo, szarlotka wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńRazowa, zdrowa, ładna i smakowita. Posypana cukrem pudrem przypomina górki oprószone śniegiem.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńoj domyślam się, że smakuje nieziemsko :) wygląda obłędnie! a pewnie pachnie wspaniale
OdpowiedzUsuńZgadzam sie . Najlepsza:)
OdpowiedzUsuń