Przyznam się, że ciasteczka robię
bardzo rzadko. Zawsze uważałam, że przygotowanie ich jest
czasochłonne. Okazało się, że wcale tak nie musi być.
Ciasteczka buzie robi się szybko. Wystarczy pokroić jabłka,
rozwałkować ciasto i upiec. Takie ciasteczka są pyszne,
delikatne, wilgotne, nie słodkie. Po prostu rozpływają się w
ustach. Pycha.
SKŁADNIKI
25 dag mąki pszennej;
25 dag masła;
25 dag twarogu zmielonego;
szczypta soli;
jabłka;
cynamon;
cukier puder.
WYKONANIE
Z mąki, masła, sera, soli zagniatamy
szybko ciasto. Chowamy je do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Następnie obieramy i kroimy na ósemki jabłka. Ciasto
rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy koła. Nakładamy cząstkę
jabłka, posypujemy cynamonem. Składamy na pół. Pieczemy około 30
minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Po ostudzeniu
posypujemy cukrem pudrem. Wychodzi około 25 ciastek.
Świetne są takie ciasteczka z jabłkiem.Polecam również
OdpowiedzUsuńte ciacha są wspaniałe, dawno ich nie robiłam.
OdpowiedzUsuńTyle pieknych i smakowitych przepisów, aż trudno sie zdecydowac od czego zacząć ucztowanie. :) Te ciasteczka sa super, ale i sernik woła wprost ze zdjęcia ja pierwszy ja pierwszy :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie. Mam wrażenie, że coś podobnego jadłam w dzieciństwie, ale nie dam sobie ręki odciąć.
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuń