niedziela, 8 listopada 2015

SAŁATKA SZWEDZKA NA ZIMĘ

Dziś polecę Wam przepis na sałatkę szwedzką. Ponieważ zawieruszył się gdzieś w ferworze przygotowań do zimy, dlatego dopiero dzisiaj go upubliczniam. W tym roku robiłam ją po raz pierwszy. Do tej pory byłam skazana na kupne. Ten przepis i proporcje są idealne, dlatego te kupne odchodzą do lamusa. Ogóreczki w smaku są słodko-kwaśne. Pychota :). Jak dobrze mieć słoiczek w spiżarni. Taka sałatka dobrze smakuje do kanapki, jak i do obiadu.


SKŁADNIKI
2,5 kg ogórków gruntowych;
0,5 szklanki soli;
0,5 kg marchwi;
8 szklanek wody.

Zalewa:
2 szklanki octu;
3 szklanki wody;
2 szklanki cukru.

Dodatkowo do każdego słoiczka :
0,5 łyżeczki gorczycy;
1 liść laurowy;
2 ziela angielskie;
2 ziarenka pieprzu;
gałązka kopru.

WYKONANIE
Ogórki w skórkach i marchewkę kroimy w plasterki, zrobiłam to na mandolinie. Sól rozpuszczamy w 8 szklankach wody, dodajemy ogórki i marchew. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odsączamy na durszlaku. Na dno każdego słoiczka układamy koper i przyprawy. Nakładamy ogórki z marchwią. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut.

3 komentarze:

  1. na zimę do obiadu idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałatka, na zimę jak znalazł :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast marchwi, dodaję cukinię i też pyszne. Ale wypróbuję ten przepis. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+