środa, 11 listopada 2015

SERNIK Z KRATKĄ

Dzisiaj Święto Niepodległości, a jak święto... to musi być i odświętne ciacho :). Do takich w moim domu zalicza się sernik. Najczęściej robię taki tradycyjny na kruchym spodzie. Dzisiaj dla odmiany zrobiłam pychotkę z kratką na wierzchu. Sernik jest wilgotny i puszysty. A przy okazji zapraszam Was na coś wyjątkowego. Do ciasta mianowicie serwuję pyszną herbatę Sir William's. Jak świętować to na całego :).


SKŁADNIKI
Na ciasto kruche:
25dag mąki pszennej;
10 dag cukru pudru;
12,5 dag margaryny maślanej Kasia;
1 łyżeczka cukru wanilinowego;
1 jajko.

Na masę serową:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego;
12 dag serka homogenizowanego (akurat miałam);
10 dag margaryny maślanej Kasia;
25 dag cukru pudru;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 budyń waniliowy;
2 łyżeczki cukru wanilinowego;
8 jajek.


WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chwilę wyrabiamy. Chowamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie z chłodzonego ciasta odkrawamy 1/3 i z powrotem chowamy ją do lodówki. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę do pieczenia (u mnie 35x25 cm), po czym nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.
Teraz zabieramy się za masę serową. Margarynę ucieramy z 20 dag cukru (resztę dodamy do białek) i cukrem wanilinowym na białą, puszystą masę. Nie przerywając mieszania dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera, do momentu połączenia składników. Następnie wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Mieszamy delikatnie z masą serową. Ser wylewamy na podpieczony spód. Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto, wałkujemy i wycinamy radełkiem paski o szerokości 1 cm, po czym układamy z nich kratkę. Paski smarujemy żółtkiem.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzony sernik można polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Słowo się rzekło, czas na pyszną herbatę podaną w ceramicznej filiżance:). Od pewnego czasu posiadam zestaw ROYAL DUO z dwoma dzbankami, filiżankami i spodkami) plus saszetki herbaty Sir Williams Royal Taste. Sir William's to herbaty wyjątkowej jakości. Starannie dobrane składniki tworzą niepowtarzalny smak, aromat oraz kolor. Do produkcji ekskluzywnych mieszanek używane są wyłącznie najwyższej jakości naturalne surowce. Co niezwykle ważne, herbaty Sir William's nie zawierają konserwantów, barwników ani ulepszaczy smaku. Oprócz herbat czarnych na stronie sklepu Sir William's znajdziecie również herbaty smakowe.Warto też zaznaczyć, że saszetki herbaty zapakowane są w folię, dzięki czemu dłużej zachowują swój niepowtarzalny aromat. Każda z saszetek przewidziana jest na zaparzenie dwóch filiżanek (300ml), przez co możemy cieszyć się herbatą z bliską osobą. Na saszetkach znajduje się temperatura oraz czas parzenia, potrzebny do zoptymalizowania smaku i aromatu.
Mikołaj zbliża się dużymi krokami. Myślę, że herbaty Sir William's jak i zestawy do jej picia mogą być wspaniałym i ekskluzywnym prezentem. Na pewno ucieszą każdego obdarowanego. Ceny są przestępne, więc na pewno warto zamówić :).

8 komentarzy:

  1. po prostu pyszna klasyka :) ja akurat fanką sernika nie jestem, ale domownicy tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny sernik!
    Zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik to u mnie ciasto Nr 1. Uwielbiam. A te klasyczne na kruchym spodzie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, ach zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, sernik to ulubione ciasto mojego małżonka.Twój wypiek wygląda bardzo apetycznie. Herbatkę
    Sir Williams serwowano nam w pensjonacie, w Dusznikach. Rzeczywiście jest bardzo dobra i wysokiej jakości. Serdeczne pozdrowienia dla rodzinki

    OdpowiedzUsuń
  6. Na serniczek Aniu zawsze dam się namówić, proszę o kawałeczek i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+