Przepis ten pochodzi ze starej książeczki Poradnika
domowego. To bardzo dobre, przekładane ciasto z jabłkami, brzoskwiniami i
budyniem, schłodzone w lodówce przyniesie nam chwilę wytchnienia od gorąca.
SKŁADNIKI:
Na biszkopt:
5 jajek;
1 szklanka mąki pszennej;
1 budyń śmietankowy;
1 szklanka cukru;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do nasączenia:
szklanka przegotowanej wody;
sok z całej cytryny;
1 łyżka cukru.
Masa jabłkowa:
1 słoik jabłek z brzoskwinią Stovit*
1 słoiczek konfitury Babuni brzoskwiniowej Stovit*
2 łyżki żelatyny.
Masa budyniowa:
0,5 l mleka;
1 budyń śmietankowy z cukrem;
25 dag masła.
Na polewę:
Czekolada gorzka.
WYKONANIE:
Zaczynamy od biszkoptu. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod
koniec ubijania dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka.
Chwilę mieszamy. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i
budyniem. Delikatnie i krótko mieszamy.
Pieczemy biszkopt w temperaturze 160 stopni
przez ok. 30 minut (foremka 25x22cm). Odstawiamy do wystudzenia. Składniki na
poncz łączymy ze sobą i gotowym płynem nasączamy biszkopt. Teraz masa jabłkowa.
Jabłka i konfiturę z brzoskwiń przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Następnie
dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia jej. Gorącą masę
jabłkowo-brzoskwiniową wykładamy na nasączony biszkopt. Budyń gotujemy według
przepisu na opakowaniu. Masło ucieramy na puch. Dodajemy do niego po łyżce
przestudzonego budyniu, ciągle miksując. Masę budyniową wykładamy na jabłka.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, robimy nią „esy floresy” na budyniu.
Ciasto gotowe, można zajadać.
*Jabłka z brzoskwinia Stovit bardzo dobrze spisały się w
cieście. Jabłka były w kawałkach, miały jasny apetyczny wygląd, były w sam raz
słodkie. Słoik (720g gotowego produktu) jabłek starcza na dużą blachę ciasta.
Produkt ten nie ma konserwantów, ani sztucznych barwników.
Konfitura Babuni brzoskwiniowa Stovit .Już po otworzeniu słoiczka można
wyczuć zapach świeżej brzoskwini. Produkt ten nie zawiera konserwantów i
sztucznych barwników. W słoiczku znajdziemy kawałki owoców. W oczy rzuca się
estetyczne opakowanie pękaty słoiczek z serwetką na wierzchu.
Lekkie,letnie-pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMmm lubię takie jabłuszkowe ciacha
OdpowiedzUsuńChętnie bym spałaszowała:)
OdpowiedzUsuńmniam!:) ciasta z jabłkami ubóstwiam:)
OdpowiedzUsuńjakie ciasto mmm, pysznie, lekko wygląda i na pewno tak smakuje
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie. Fantastyczne na upał, takie z lodówki. A te produkty Stovit, to jakaś nowość na rynku? Dobry pomysł do użycia do ciasta. Mało pracy, a efekt? Murowany :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ciacho:)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa, przygotowywanych przez moją mamę:) U mnie jednak były same jabłka, bez brzoskwiń:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło! Pyszne jest to ciasto!
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie się prezentuje i ta polewa!!!
OdpowiedzUsuńPyszne, i jak pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńjej ale smakowite ciacho!
OdpowiedzUsuńno i z moją ulubioną masą budyniową
Wygląda bardzo smakowicie :))
OdpowiedzUsuń