Ponieważ jestem sernikowym łasuchem, miałam okazję próbować
niejednego. Długo szukałam tego najlepszego. I oto on! Trafiłam na ten przepis
dawno temu w internecie, niestety nie pamiętam już autora.
I tak naprawdę robiłam go z pewnym niedowierzaniem, że
będzie dobry. Obawy były niepotrzebne. Sernik wyszedł przepyszny, bardzo
wilgotny, mało słodki i leciutki niczym puch. Od tej pory jest to mój ulubiony
sernik i będzie u mnie gościł bardzo często. Koniecznie musicie go wypróbować.
SKŁADNIKI
75 dag sera trzykrotnie zmielonego;
1 szklanka śmietany 36%;
0,5 szklanki mleka;
5 dag masła;
4 łyżki mąki ziemniaczanej;
6 jajek;
15 dag cukru brązowego;
cukier wanilinowy.
WYKONANIE
Ser miksujemy z masłem, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką
ziemniaczaną na gładka masę. Dolewamy mleko i śmietankę, miksujemy na małych
obrotach. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
Torownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy nasz ser.
Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą. Pieczemy około 90 min w
temperaturze 180 stopni. Ja do przybrania użyłam moich ukochanych truskawek.
PIĘKNY Ania!
OdpowiedzUsuńwygląda jak ptasie mleczko, jaki puszysty!
OdpowiedzUsuńMoje serniki z reguły są płaskie :( ale się nie poddaję i próbuję je robić :) może ten się uda:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sernik jak marzenie. Towarzystwo truskawek do niego wyśmienite. Tak więc wyszedł Ci piękny i z pewnością pyszny duet. Ja też uwielbiam serniki i nie odpuszczę sobie. Muszę go wypróbować.
OdpowiedzUsuńz sernikami mam tak, że każdy kolejny wydaje mi się tym najlepszym:D ten Twój wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńfaktycznie puszysty, a jeszcze te truskawki na wierzchu, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńprzepyszniasto wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle cudny serniczek:)
OdpowiedzUsuńale okaz!!!
OdpowiedzUsuńprawdziwy puszek :)
OdpowiedzUsuńPuszysty jak biszkopt! Robiłam podobny ale bez wody w piekarniku, pyszny!
OdpowiedzUsuńWygląda jak chmurka z truskawkami.
OdpowiedzUsuńpyszności...
OdpowiedzUsuńwow jaki wysoki:) bosko wyszedł:)
OdpowiedzUsuńPiękny jest :)
OdpowiedzUsuńA po co ta woda,mam piekarnik z termoobiegiem.A po co cukier brazowy,czy moze byc bialy? Wyglada uroczo,,,a dlaczego tak czesto jest plaski,,,w czym tkwi sektet???
OdpowiedzUsuńWoda paruje i sernik jest bardzo wilgotny. Oczywiście można dać cukier biały:)
UsuńSernik który rozpływa się w ustach - jego smak - pozostaje we snach - i mimo że zje się go nawet ogromną ilość - wydaje się że to dopiero -wstęp - że to pierwszy kąsek - i wciąż się go pragnie - Wróżki piekące takie delicje -powinny być noszone na rękach - i wyróżniane- pod niebiosa-Jak wyrazić wdzięczność - mieszkając tak daleko - możliwe że 600 km -
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię :) ale muszę przyznać że łatwo sie go robi _myślę że będzie przepyszny !!!!!!!
OdpowiedzUsuń