sobota, 13 lipca 2013

MAKARON Z KURKAMI

Sezon na kurki trwa. Ja również musiałam coś przygotować z ich udziałem. Padło na makaron. Zapiekanka była tak dobra, że robiłam ją dwa dni z rzędu, bo nie mogliśmy się najeść. Polecam ten prosty i szybki przepis. To fajny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Przyznam,że ja mogłabym jeść tą potrawę nawet na śniadanie :)


SKŁADNIKI
ok. 50 dag kurek;
1 cebula;
pęczek natki;
śmietana mała do sosów i zup (żeby się nie zważyła);
1 łyżka masła.

WYKONANIE
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurki czyścimy i myjemy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na maśle (tylko tyle, aby się zeszkliła). Dodajemy kurki, podlewamy odrobiną wody i krótko dusimy. Dolewamy śmietanę, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Makaron odcedzamy i dodajemy na patelnie do sosu z grzybków. Chwilę razem podgrzewamy.
* Makaron Czaniecki Fettucine to grube, kolorowe wstążki wyprodukowane z semoliny. Makaron został zabarwiony pomidorami, szpinakiem i kurkumą. Uwagę zwraca estetyczne opakowanie, na którym widnieje propozycja podania.

14 komentarzy:

  1. Właśnie zastanawiałam się co zrobić z kurek, które mam he -Twoje danie dla mnie pycha, chyba się skuszę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny makaron! Sama zbierałaś kurki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy! Muszę koniecznie dorwać kurki! <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. i ja myślę by któregoś dnia zrobić taki makaron z kurkami, bardzo lubię takie dania mmmm :))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. proste danie, ale taka prostota w kuchni to najlepsze obiadki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, ja też szaleję z kurkami, niedługo efekty na blogu, mam nadzieję :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurki to bardzo smaczne, delikatne sezonowe grzyby, z których trzeba koniecznie czarować najsmaczniejsze dania. Właśnie taki prosty, a jakże smaczny przepis proponujesz. Jakże bym chętnie zjadła teraz taka porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pyszności!:) kocham kurki!:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudo :) Zjadłabym raz dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. niech no tylko dorwę kurki ;-) pozdrawiam i zapraszam na dania z grilla http://www.zgrilla.pl/faszerowane-baklazany-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam...narobiłaś mi apetytu na kurki...na pewno skorzystam na Twoim przepisie;PPP

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana a może zrobisz sobie G+, żebym mogła Cię dodać i być na bieżąco??

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+