Sezon na kurki trwa. Ja również musiałam coś przygotować z
ich udziałem. Padło na makaron. Zapiekanka była tak dobra, że robiłam ją dwa
dni z rzędu, bo nie mogliśmy się najeść. Polecam ten prosty i szybki przepis.
To fajny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Przyznam,że ja mogłabym jeść tą
potrawę nawet na śniadanie :)
SKŁADNIKI
1 paczka makaronu Czanieckiego Fettucine*;
ok. 50 dag kurek;
1 cebula;
pęczek natki;
śmietana mała do sosów i zup (żeby się nie zważyła);
1 łyżka masła.
WYKONANIE
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurki
czyścimy i myjemy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na maśle (tylko
tyle, aby się zeszkliła). Dodajemy kurki, podlewamy odrobiną wody i krótko
dusimy. Dolewamy śmietanę, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie
mieszamy. Makaron odcedzamy i dodajemy na patelnie do sosu z grzybków. Chwilę
razem podgrzewamy.
* Makaron Czaniecki Fettucine to grube, kolorowe wstążki wyprodukowane z
semoliny. Makaron został zabarwiony pomidorami, szpinakiem i kurkumą.
Uwagę zwraca estetyczne opakowanie, na którym widnieje propozycja podania.
Właśnie zastanawiałam się co zrobić z kurek, które mam he -Twoje danie dla mnie pycha, chyba się skuszę :))
OdpowiedzUsuńŚwietny makaron! Sama zbierałaś kurki?
OdpowiedzUsuńPoszłam na łatwiznę i kupiłam:)
UsuńNajlepszy! Muszę koniecznie dorwać kurki! <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńi ja myślę by któregoś dnia zrobić taki makaron z kurkami, bardzo lubię takie dania mmmm :))))))
OdpowiedzUsuńproste danie, ale taka prostota w kuchni to najlepsze obiadki :D
OdpowiedzUsuńPycha, ja też szaleję z kurkami, niedługo efekty na blogu, mam nadzieję :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKurki to bardzo smaczne, delikatne sezonowe grzyby, z których trzeba koniecznie czarować najsmaczniejsze dania. Właśnie taki prosty, a jakże smaczny przepis proponujesz. Jakże bym chętnie zjadła teraz taka porcję :)
OdpowiedzUsuńale pyszności!:) kocham kurki!:D
OdpowiedzUsuńAle cudo :) Zjadłabym raz dwa ;)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńniech no tylko dorwę kurki ;-) pozdrawiam i zapraszam na dania z grilla http://www.zgrilla.pl/faszerowane-baklazany-z-grilla/
OdpowiedzUsuńmniam...narobiłaś mi apetytu na kurki...na pewno skorzystam na Twoim przepisie;PPP
OdpowiedzUsuńKochana a może zrobisz sobie G+, żebym mogła Cię dodać i być na bieżąco??
OdpowiedzUsuń