niedziela, 22 grudnia 2013

MAKOWIEC BARDZO ŁATWY

Jeśli poszukujecie jeszcze sprawdzonego i łatwego przepisu na makowca, oto i on. Odkąd mam ten przepis, nie boję się robić tego ciasta, ponieważ zawsze wychodzi. Przepis jest o tyle fajny, że ciasta drożdżowego nie musimy długo wyrabiać. Ciasto może także czekać na nas, leżakując w lodówce.


SKŁADNIKI NA CIASTO
1 kg przesianej mąki;
1,5 szklanki śmietany 18%;
1 paczka margaryny lub masła;
20 dkg cukru;
5 dkg drożdży;
łyżka cukru wanilinowego;
szczypta soli;
8 żółtek.

WYKONANIE

Najpierw przesiewamy mąkę. Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Gdy już się rozpuszczą dodajemy je do naszej mąki. Teraz dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, sól oraz ubite wcześniej żółtka. Margarynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy nasze ciasto, po czym zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny (nic się nie stanie, jeśli ciasto spędzi w lodówce całą noc).

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ
1 szklanka cukru;
2-3 łyżki miodu;
3 łyżki masła;
1 kg maku;
4 białka;
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki;
zapach migdałowy (ilość zależy od naszych smakowych upodobań);
rodzynki, orzech, skórka pomarańczowa.

WYKONANIE
Mak na samym początku musimy opłukać, odsączyć i zalać wrzątkiem i gotować do momentu, aż ziarna dadzą się rozetrzeć. Następnie odsączamy mak na sicie. Gdy już będzie suchy mielimy do dwa razy. Masło, miód, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową i dżem podgrzewamy w garnku. Dodajemy zmielony mak i mieszamy. Po schłodzeniu dodajemy cukier i ubite białka oraz zapach. Wszystko dokładnie mieszamy.

OSTATNI ETAP
Nasze ciasto dzielimy na 5-6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Ciasto zwijamy w rulon, nie zapominając o podwinięciu końcy pod spód. Wierzch smarujemy żółtkiem. Każdy makowiec owijamy w pergamin i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Gotowe, ostudzone makowce smarujemy lukrem.

14 komentarzy:

  1. Anulka, życzę Ci najcudniejszych świąt, które dadzą dużo radości, miłości i ciepła :****


    .....a makowiec kradnę ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś również piekłam makowca :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie makowce. Zawsze jedząc odkrawam płaty ciasta po kawałku i się rozkoszuję tym makowcem. Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudowni! pysznie, świeżutko. pozdrawiam Aniu i Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wesołych i pachnących bzem i pyszną kuchnią świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownych i aromatycznych Świąt i wielu nowych pomysłów ku radości czytelników w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jeszcze się nie odważyłam żeby go zrobić. Twój cudny :) Wesołych Świąt Aniu :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm ile maki! Makowiec na bogato
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za życzenia. Również składam dla Was wszystkiego co dobre, miłości i radości!

    OdpowiedzUsuń
  10. super wyszedł:) mocno nadziany makiem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda Twój makowiec! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam mam zapytanie czy można zrobic makowiec z połowy produktu. dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ,że można. Z tej porcji wychodzi około 6 makowców. Z połowy będą 3. Makowce można mrozić, nadal będą smaczne:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+