Jeśli poszukujecie jeszcze
sprawdzonego i łatwego przepisu na makowca, oto i on. Odkąd mam ten
przepis, nie boję się robić tego ciasta, ponieważ zawsze
wychodzi. Przepis jest o tyle fajny, że ciasta drożdżowego nie
musimy długo wyrabiać. Ciasto może także czekać na nas,
leżakując w lodówce.
SKŁADNIKI NA CIASTO
1 kg przesianej mąki;
1,5 szklanki śmietany 18%;
1 paczka margaryny lub masła;
20 dkg cukru;
5 dkg drożdży;
łyżka cukru wanilinowego;
szczypta soli;
8 żółtek.
WYKONANIE
Najpierw przesiewamy mąkę. Drożdże
mieszamy z łyżką cukru. Gdy już się rozpuszczą dodajemy je do
naszej mąki. Teraz dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy,
sól oraz ubite wcześniej żółtka. Margarynę rozpuszczamy,
studzimy i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy nasze
ciasto, po czym zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki
na co najmniej dwie godziny (nic się nie stanie, jeśli ciasto
spędzi w lodówce całą noc).
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ
1 szklanka cukru;
2-3 łyżki miodu;
3 łyżki masła;
1 kg maku;
4 białka;
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki;
zapach migdałowy (ilość zależy od
naszych smakowych upodobań);
rodzynki, orzech, skórka pomarańczowa.
WYKONANIE
Mak na samym początku musimy opłukać,
odsączyć i zalać wrzątkiem i gotować do momentu, aż ziarna
dadzą się rozetrzeć. Następnie odsączamy mak na sicie. Gdy już
będzie suchy mielimy do dwa razy. Masło, miód, rodzynki, orzechy,
skórkę pomarańczową i dżem podgrzewamy w garnku. Dodajemy
zmielony mak i mieszamy. Po schłodzeniu dodajemy cukier i ubite
białka oraz zapach. Wszystko dokładnie mieszamy.
OSTATNI ETAP
Nasze ciasto dzielimy na 5-6 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście
rozsmarowujemy masę makową. Ciasto zwijamy w rulon, nie zapominając
o podwinięciu końcy pod spód. Wierzch smarujemy żółtkiem. Każdy
makowiec owijamy w pergamin i pieczemy w 180 stopniach przez 45
minut. Gotowe, ostudzone makowce smarujemy lukrem.
Anulka, życzę Ci najcudniejszych świąt, które dadzą dużo radości, miłości i ciepła :****
OdpowiedzUsuń.....a makowiec kradnę ;)))
dziś również piekłam makowca :]
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie makowce. Zawsze jedząc odkrawam płaty ciasta po kawałku i się rozkoszuję tym makowcem. Super wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudowni! pysznie, świeżutko. pozdrawiam Aniu i Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńWesołych i pachnących bzem i pyszną kuchnią świąt :)
OdpowiedzUsuńCudownych i aromatycznych Świąt i wielu nowych pomysłów ku radości czytelników w Nowym Roku.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze się nie odważyłam żeby go zrobić. Twój cudny :) Wesołych Świąt Aniu :)))
OdpowiedzUsuńMmmm ile maki! Makowiec na bogato
OdpowiedzUsuńWesołych!
Dziękuję za życzenia. Również składam dla Was wszystkiego co dobre, miłości i radości!
OdpowiedzUsuńsuper wyszedł:) mocno nadziany makiem:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda Twój makowiec! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam strucle ;)
OdpowiedzUsuńWitam mam zapytanie czy można zrobic makowiec z połowy produktu. dziekuje
OdpowiedzUsuńOczywiście ,że można. Z tej porcji wychodzi około 6 makowców. Z połowy będą 3. Makowce można mrozić, nadal będą smaczne:)
Usuń