czwartek, 5 grudnia 2013

MUFFINY BANANOWE

Przyznam, że z przyczyn technicznych, którymi był brak foremek, muffinek nigdy wcześniej nie robiłam. Ale od kiedy sklep internetowy z akcesoriami kuchennymi przyjemne gotowanie zaopatrzył mnie w takowe, silikonowe foremki, wyjścia już nie mam. Tym bardziej, że jestem łasuszkiem i na pyszne muffinki ochota zawsze się znajdzie. Takie muffiny możemy robić z różnym nadzieniem. Ja tym razem wybrałam krówki, czekoladę i cukierki michałki, ale już w kolejce stoją konfitury i ser :).


SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 łyżeczki sody;
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
szczypta soli;
0,5 szklanki cukru brązowego;
2 małe jajka;
50 ml mleka;
0,5 kostki masła lub margaryny;
2 banany;
kilka krówek i michałków oraz czekolada.

WYKONANIE
Potrzebne będą trzy miseczki (polecam zakupić je w sklepie internetowym Przyjemne gotowanie). Do pierwszej wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek, sodkę i sól. W drugiej miseczce widelcem lub blenderem rozgniatamy banany. Do trzeciej miseczki wbijamy jajko, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, dolewamy mleko i rozgniecione banany z miski drugiej. Wszystko razem mieszamy, niezbyt dokładnie. Zawartość pierwszej miseczki dodajemy do trzeciej i mieszamy ze sobą. Pamiętajmy, że ciasto na muffinki nie musi być długo i dobrze wyrabiane. Ciasto wykładamy do foremek do wysokości 3\4 i w środek wkładamy pół cukierka. Pieczemy około 20-25 minut.
Do produkcji moich muffinek testowałam akcesoria ze sklepu internetowego Przyjemne gotowanie. Trzy miseczki nierdzewne z przykryciem, przydają się nie tylko do małych babeczek, ale również świetnie przechowuje się w nich różne potrawy. Przykrycie sprawia, że nic nam nie obsycha, ani nie przechodzi zapachem. A złożone jedna w drugą zajmują bardzo mało miejsca.
Silikonowe foremki do muffinek są wspaniałą rzeczą. Po pierwsze nie trzeba ich smarować, po drugie zajmują mało miejsca, a po trzecie z przyjemnością i łatwo się je myje. Foremki się nie odkształcają i z łatwością można wyjąć z nich upieczone ciasto. Dodam jeszcze, że są w bajecznych kolorach.
Polecam ten sklep szczególnie teraz, przed świętami. Możemy zaopatrzyć się tam w bardzo fajne prezenty dla naszych najbliższych. Kontakt ze sklepem jest bardzo dobry, przesyłka tania i szybka.

6 komentarzy:

  1. Robiłam tylko do tej pory ciasto bananowe, czemu nie muffiny nie wiem, teraz na 100% zrobię z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione muffiny. Takie porcjowane ciasteczka są super Wybrałaś fantastyczne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie różne muffiny i nie wyobrażam sobie bez nich życia od czasu do czasu;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię często bananowe muffiny, ale nie z tak cudnym nadzieniem:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię robić muffinki, bo są szybkie i z nadzieniem można poszaleć :)) Takie smaki uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+