Przedstawiam Wam
sernik, który piecze moja ciocia. Robi on furorę na rodzinnych imprezach.
Przepis, jak zwykle u mnie na blogu, jest prosty, szybki i niezawodny.
Oczywiście sernik możemy wzbogacić o rodzynki czy ulubiony zapach. Ja raczej nie
przepadam ani za jednym ani za drugim, dlatego mój sernik jest „czysty”.
Polecam ten sprawdzony przepis!
SKŁADNIKI
Na ser:
1kg sera 3 krotnie zmielonego;
8 jaj;
1,5 szklanki cukru;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
¾ kostki margaryny lub masła;
Na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej;
0,5 paczki margaryny;
0,5 szklanki cukru;
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 całe jajko;
1 żółtko.
WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto chowamy do lodówki. Gdy się
chłodzi my przygotowujemy masę serową. Oddzielone żółtka ucieramy z cukrem.
Margarynę przetapiamy i studzimy. Do masy żółtkowej dodajemy mąkę ziemniaczaną,
ser i rozpuszczoną margarynę wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu
dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach: 33x25. Na ciasto wylewamy masę
serową. Pieczemy do 1,5 godziny w zależności od naszego piecyka w temperaturze 170 stopni.
zjadłabym taki:)
OdpowiedzUsuńOstatnio same bakaliowce się pojawiają a tu proszę: klasyk. Czysty, niewinny i kuszący sernik. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŁadny Ci wyszedł. Wygląda bardzo smakowicie, do kawusi jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńklasyka w najlepszym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek, w tym tygodniu też będę piekła, w lidlu od jutra ma być twarożek sernikowy w promocji, więc pewnie jeszcze coś pysznego zrobię :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPoszukiwałam przepisu na sernik, który by zastąpił robiony przez babcię (niestety nie mam przepisu), a ten wydaje się być bardzo podobny. Chętnie skorzystam.
OdpowiedzUsuńwprawdzie sernik mam juz wybrany na święta ale ten jest pierwszy w kolejce do zrobienia - wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńPrzepraszam --przeczytałem tytuł skarby Ali - dopiero później odnalazłem że to sernik - Ale że to skarby chyba to nie było by przesady - bo ciasta są wyjątkowe --
OdpowiedzUsuń