niedziela, 29 grudnia 2013

SNICKERS

Święta, święta i po świętach... Pozostał tylko smak pysznych dań i ciast. Jednym z wielu ciast goszczących u mnie na świątecznym stole był właśnie snickers. Miodowe ciasto z kremem budyniowym, karmelem i orzechami. Bardzo okroiłam porcję cukru, przez co ciasto nie było aż tak bardzo słodkie. Kto jeszcze nie robił tego ciasta, a lubi batony pod ta nazwą niech zrobi je koniecznie na sylwestra a nie pożałuje :).


SKŁADNIKI
Na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej;
0,5 szklanki cukru;
20 dag margaryny;
3 jajka;
2 łyżeczki sody;
3 łyżki miodu.

Na krem:
2 szklanki mleka;
0,5 szklanki cukru;
3 łyżki mąki pszennej;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
cukier wanilinowy;
20 dag masła.

Na masę orzechową:
30 dag orzechów (włoskie, laskowe, ziemne)
6 łyżek miodu;
cukier wanilinowy;
15 dag margaryny;
oraz
puszkę kajmaku.

WYKONANIE
Składniki na ciasto starannie zagniatamy i dzielimy na 3 części. Blachę o wymiarach 29x24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowaną pierwszą część ciasta. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Na trzecią część surowego ciasta wykładamy masę orzechową, której to składniki wcześniej musimy zagotować. Ten placek pieczemy do momentu, aż masa orzechowa nabierze złotego koloru.
Krem przygotowujemy następująco: z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do mleka w szklance dodajemy mąki i dokładnie mieszamy. Na gotujące mleko wlewamy rozprowadzoną mąkę, gotujemy do chwili, aż masa zgęstnie. Do przestudzonego budyniu dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Pozostało nam przełożenie placków. Na pierwszy placek rozkładamy krem budyniowy, przykrywamy drugim plackiem. Na to wędruje masa kajmakowa a na to placek z orzechami.
Ciasto gotowe, choć lepsze będzie drugiego dnia, gdy placki zmiękną.

17 komentarzy:

  1. Cu-do-wne ciasto!!!! Uwielbiam, pięknie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam wielką ochotę upiec je na święta ale nie zdążyłam:) ale w końcu mogę je zrobić i po świętach :) ekstra Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ciągle mówię, że je upiekę, a wybieram za to inne:) za to znów zrobiłam rafaello:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię batony i ciasto. Nie potrafię sobie odmówić tego pysznego deseru. A ta góra słodkości to dla mnie? Dzięki Anulka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonały pomysł na karnawałowe przyjęcie. Jak już dojdę do siebie po świątecznym obżarstwie na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. zawsze miałam ochotę na to ciasto, ale zawsze też wydaje mi się tak kaloryczne, że wolę coś innego przyrządzić. Ale wygląda bosko i nieziemsko pysznie.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robiłam kiedyś to ciasto :) wszyscy byli nim zachwyceni !

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię to ciasto, choć sama jeszcze nie piekłam... właściwie to nie wiem dlaczego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię Cię :D Ty wiesz, co ja uwielbiam, a Snickers jest na mojej liście number 1 <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam to ciasto :) jednak nigdy nie maiłam tyle zaparcia by sie za nie zabrać. Może to dobre postanowienie noworoczne ;) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja Cieeeeeeeeeeee, jak to obłędnie wygląda!:), jestem w ciąży i przyznam się, że zjadłabym takiego snickersa całą blachę:P

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wspaniale-jutro robię je dla moich chłopaków.Będą zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To jest to co lubimy najbardziej !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za przepis. Ciasto było pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+