Święta, święta i po świętach...
Pozostał tylko smak pysznych dań i ciast. Jednym z wielu ciast
goszczących u mnie na świątecznym stole był właśnie snickers.
Miodowe ciasto z kremem budyniowym, karmelem i orzechami. Bardzo
okroiłam porcję cukru, przez co ciasto nie było aż tak bardzo
słodkie. Kto jeszcze nie robił tego ciasta, a lubi batony pod ta
nazwą niech zrobi je koniecznie na sylwestra a nie pożałuje :).
SKŁADNIKI
Na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej;
0,5 szklanki cukru;
20 dag margaryny;
3 jajka;
2 łyżeczki sody;
3 łyżki miodu.
Na krem:
2 szklanki mleka;
0,5 szklanki cukru;
3 łyżki mąki pszennej;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
cukier wanilinowy;
20 dag masła.
Na masę orzechową:
30 dag orzechów (włoskie, laskowe,
ziemne)
6 łyżek miodu;
cukier wanilinowy;
15 dag margaryny;
oraz
puszkę kajmaku.
WYKONANIE
Składniki na ciasto starannie
zagniatamy i dzielimy na 3 części. Blachę o wymiarach 29x24
wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy rozwałkowaną pierwszą
część ciasta. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Na trzecią część
surowego ciasta wykładamy masę orzechową, której to składniki
wcześniej musimy zagotować. Ten placek pieczemy do momentu, aż
masa orzechowa nabierze złotego koloru.
Krem przygotowujemy następująco: z
podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z
cukrem i cukrem wanilinowym. Do mleka w szklance dodajemy mąki i
dokładnie mieszamy. Na gotujące mleko wlewamy rozprowadzoną mąkę,
gotujemy do chwili, aż masa zgęstnie. Do przestudzonego budyniu
dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Pozostało nam przełożenie
placków. Na pierwszy placek rozkładamy krem budyniowy, przykrywamy
drugim plackiem. Na to wędruje masa kajmakowa a na to placek z
orzechami.
Ciasto gotowe, choć lepsze będzie drugiego dnia, gdy
placki zmiękną.
Cu-do-wne ciasto!!!! Uwielbiam, pięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńMiałam wielką ochotę upiec je na święta ale nie zdążyłam:) ale w końcu mogę je zrobić i po świętach :) ekstra Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńja ciągle mówię, że je upiekę, a wybieram za to inne:) za to znów zrobiłam rafaello:P
OdpowiedzUsuńBardzo lubię batony i ciasto. Nie potrafię sobie odmówić tego pysznego deseru. A ta góra słodkości to dla mnie? Dzięki Anulka :)
OdpowiedzUsuńdoskonałe ciasto!
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na karnawałowe przyjęcie. Jak już dojdę do siebie po świątecznym obżarstwie na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńzawsze miałam ochotę na to ciasto, ale zawsze też wydaje mi się tak kaloryczne, że wolę coś innego przyrządzić. Ale wygląda bosko i nieziemsko pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
Też robiłam kiedyś to ciasto :) wszyscy byli nim zachwyceni !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, choć sama jeszcze nie piekłam... właściwie to nie wiem dlaczego :)
OdpowiedzUsuńNie lubię Cię :D Ty wiesz, co ja uwielbiam, a Snickers jest na mojej liście number 1 <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :) jednak nigdy nie maiłam tyle zaparcia by sie za nie zabrać. Może to dobre postanowienie noworoczne ;) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńJa Cieeeeeeeeeeee, jak to obłędnie wygląda!:), jestem w ciąży i przyznam się, że zjadłabym takiego snickersa całą blachę:P
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale-jutro robię je dla moich chłopaków.Będą zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńTo jest to co lubimy najbardziej !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję za przepis. Ciasto było pyszne.
OdpowiedzUsuń