środa, 30 października 2013

RAZOWA SZARLOTKA

Kolejny wypiek z jabłkami. Myślę, że jeszcze Was nie zanudziłam tymi jabłkowymi przepisami (bo będzie ich jeszcze parę). Bardzo lubię ciasta z tymi owocami i w okresie jesiennym często goszczą u mnie na stole. Tym razem jest to taka zdrowsza odmiana szarlotki, bo z mąką razową i orkiszową oraz słodzona stewią. Ciasto pyszne i na pewno będzie powtórka :).


SKŁADNIKI
1 szklanka mąki razowej (miałam grubo mieloną);
1 szklanka maki orkiszowej;
2 łyżki stewii w proszku;
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
12, 5 dag masła;
1 jajko;
2 łyżeczki cukru wanilinowego;
dodatkowo
około 6 sztuk jabłek;
cynamon.

WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Chowamy do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej. Posypujemy cynamonem, ilość według upodobań. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy większą ilością ciasta. Zapiekamy 10-15 minut. Następnie na podpieczony spód układamy nasze jabłka i przykrywamy mniejsza częścią ciasta. Pieczemy około 50 minut, na złoty kolor.

17 komentarzy:

  1. pysznie i zdrowo! można? można! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotek i jabłeczników nigdy dość

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł:) też wolę razowe wypieki, zdrowsze i mniej tuczące:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładkę takiego ciasta można sobie wziąć bez wyrzutów sumienia :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, cudownie pyszna ta Twoja szarlotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotki nigdy się nie znudzą. Więc chętnie czytam i piekę z różnych przepisów. Twój przepis podoba mi się, bo ładnie ciasto wyszło, no i zdrowo. Skorzystam, bo lubię pieczywo z mąki orkiszowej, ale do ciasta nie używałam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W sam raz do mojej diety :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu pięknie wyszła Ci szarlotka, wow!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, dla mnie idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kocham szarlotkę, a na zdrowszą wersję zawsze się pisze:)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo mi się podoba ta wersja szarlotki, myślę, że nawet moje odchudzające się koleżanki stracą wszelkie argumenty gdy ją przygotuję :-) fantastyczna!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto w sam raz dla mnie, bardzo lubię wypieki z ciemną mąką, mają bardzo interesujący smak.A szarlotki pochłaniam w każdej postaci więc czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy:D

    OdpowiedzUsuń
  13. razowe szarlotki mają w sobie coś... klimatycznego, kuszącego. a przy okazji zawsze trochę zdrowsze

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkie ciasta z jabłkami mogłabym jeść na okrągło, bo są takie pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  15. No proszę, jaki świetny pomysł! Nigdy nie pomyślałam, by zrobić szarlotkę z mąki razowej. Genialne!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+