wtorek, 22 października 2013

ROGALIKI Z SERA

Zapraszam na przepyszne rogaliki, których ciasto jest z dodatkiem białego sera. Robi się je bardzo szybko. Nie muszą wyrastać tak, jak to się dzieje przy rogalikach z drożdżami. A do tego, za sprawa nadzienia, rogaliki za każdym razem mogą smakować inaczej. Ja moje zrobiłam z dwoma nadzieniami. Pierwsze z dżemem brzoskwiniowym a drugie z jabłkiem i cynamonem. Obie wersje pyszne. Dodam tylko, że można nadziać je jeszcze serem albo czekoladą. Wybór zostawiam Wam.


SKŁADNIKI
2,5 szklanki mąki pszennej;
25 dag margaryny;
20 dag sera białego 3 krotnie zmielonego;
łyżeczka proszku do pieczenia;
2 łyżeczki cukru waniliowego;
jajko do posmarowania;
marmolada, owoce, ser do nadziania.

WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części,każdą wałkujemy (nie za cienko) w kształcie koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej stronie układamy nasze ulubione nadzienie. Zwijamy w rulonik i wyginamy na kształt rogala. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut (do chwili, aż rogaliki uzyskają złoty kolor). Posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Uwaga! Takie rogaliki mogą uzależnić!

19 komentarzy:

  1. Rogaliki domowe są zawsze najsmaczniejsze. A z dodatkiem sera? Nie próbowałam. Czas to zmienić. Twoje wyglądają apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super rogaliki, ja nie umiem takich ładnych zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są! Jej jak już sie dorwę do rogalixków, to mogę zjeść klikanaście na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rogaliki :) Tej wersji jeszcze nie próbowałam, no uzależniać na pewno mogą ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. na sobotę piekę na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł na ciasto
    ja podobnie robiłam knedle, o rogalikach nie myślałam, ale muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Obie wersje Aniu na PEWNO smaczne:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię tego typu ciasto:) Ja zdecydowała bym się na nadzienie jabłkowo-cynamonowe - tak w jesiennych klimatach. A w zimę obowiązkowo z czekoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rogaliki z pewnoscia pyszne.
    Gratuluje nazwy blogu.Do takiej kuchni pachnacej bzem skoczylabym od razu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. przypominaja rogaliki mojej cioci Halinki mmmm… :)
    wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale dzięki temu mamy szanse sie poznać :) mam nadzieję że się nie gniewasz
    u mnie ostatnie dni konkursu - zapraszam :) na dole posta jest link
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, a najchętniej z nadzieniem czekoladowym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. superowe, kradnę przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam Twoje rogaliki, pyszne pyszne! wrzucam dziś na bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  14. sa przepyszne... mam tylko pytanie: czy mozna zmienijszyc ilosc masla? bo dla mnie ta ilosc jest zabojcza :( Jesli mozna to do jakiej ilsci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm pewnie troszkę można, ale nie za dużo. Rogaliki z mniejsza ilością tłuszczu mogą wyjść twarde.

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+