Przepis dostałam od cioci i od razu wypróbowałam. Sałatka wyszła smaczna, będzie zimą do chlebka i obiadu. Polecam póki sezon ogórkowy
trwa.
SKŁADNIKI
ogórki ok. 3kg;
papryka 5 sztuk;
cebula 3 sztuki;
w przepisie nie było cukinii, czosnku, kopru, ale ja dodałam
ZALEWA
1,5 l wody;
1 szklanka octu;
1,5 szklanki cukru;
3 łyżki soli;
4 łyżeczki musztardy;
1 łyżeczka chilli;
1 łyżeczka curry;
WYKONANIE
Ogórki, paprykę, cukinię szatkujemy, cebulę kroimy w piórka. Składniki
zalewy zagotowujemy i zalewamy warzywa. Nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy.
Buuu żałuję, że nie zrobiłam takiej...
OdpowiedzUsuńWłaśnie będę tą sałatkę robić . Mam nadzieję ,że będzie smaczna :)
OdpowiedzUsuńa ile cukini dałaś na 3 kg ogórków ?
OdpowiedzUsuń2 małe:)
Usuńi ile trzeba pasteryzować ?
OdpowiedzUsuń10 minut od zagotowania:)
UsuńA cukinię obrać?
OdpowiedzUsuńJak jest młoda to nie trzeba, chyba ze jest już taka wyrośnięta to lepiej obrać:)
UsuńJa w dużym garnku gotuje wszystko i gorące wkładam do słoików zakrecam i do góry nogami odstawiam do wystygniecia trzymają całą zimę
OdpowiedzUsuń