wtorek, 28 sierpnia 2012

SERNIK BIAŁO-CZARNY

Ponieważ uwielbiam serniki, postanowiłam wypróbować przepis znaleziony w necie. Niestety było to dawno i autora już nie pamiętam. Wyszedł wspaniały i na pewno zagości u mnie na dobre.


SKŁADNIKI
ciasto:
40 dag mąki;
6 łyżek cukru;
cukier wanilinowy;
20 dag masła lub margaryny;
1 łyżka kakao;
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%;

masa serowa:
1 kg sera (u mnie z wiaderka „Mój ulubiony”);
1,5 szkl. cukru;
4 łyżki stopionego masła;
5 jaj;
1 budyń śmietankowy;

WYKONANIE
Ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części, chowamy do zamrażalnika. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy zmielony ser, tłuszcz, budyń. Dokładnie mieszamy. Ubijamy białka i delikatnie łączymy z masą serową. Połowę ciasta wykładamy na blachę, wylewamy ser. Na wierzchu trzemy drugą cześć ciasta. Pieczemy ok.70 min.

11 komentarzy:

  1. Świetny sernik. :) Taki klasyk, który chyba każdy lubi.

    OdpowiedzUsuń
  2. jadlam kiedys taki dwu-kolorowy sernik i baaardzo mi smakowal! chetnie sprobowalabym Twojego!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię sernik w każdym wydaniu i ten na pewno również bardzo by mi zasmakował :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wyglada...uwielbiam serniki

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie będę wypróbować ten przepis pierwszy raz mam nadzieję że się uda

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest przepis na tortownicę czy dużą blachę ?

    OdpowiedzUsuń
  7. a w ilu stopniach piec ? :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+