Torcik powstał na moje 38 urodziny. Użyłam jagód, które
świetnie się komponowały z masą śmietanową i bezami. Od lat robię ten tort,
używam gotowej masy śmietanowej Dr.Oetkera, jest rewelacyjna, śmietana nie
podchodzi wodą i jest sztywna, czasem dodaje jeszcze do niej fiksa. Polecam,
roboty mało, a tort jak z cukierni.
SKŁADNIKI
biszkopt;
0,5 l śmietanki 30%;
masa śmietanowa Dr. Oetkera;
dżem lub owoce;
poncz (woda, cukier, sok z cytryny, spirytus);
WYKONANIE
Śmietanę ubijamy z masą śmietanową, latem możemy dodać
jeszcze fix do śmietany.
Biszkopt kroimy na dwa lub trzy krążki, w zależności jaki jest wysoki. Pierwszą warstwę nasączamy ponczem, nakładamy dżem (najlepszy z czarnej porzeczki) lub owoce. Rozprowadzamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i nasączamy go. Rozkładamy pozostałą masę (można
trochę zostawić dla ozdoby). Wierzch posypujemy zgniecionymi bezami i jagodami lub układamy inne
owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.