Bardzo lubię ten serniczek. Robi się szybko, bardzo mało
opada. Ja zrobiłam z brzoskwiniami i nektarynkami świeżymi, bardzo dojrzałymi.
Smakował rewelacyjnie i bardzo szybko zniknął.
SKŁADNIKI
CIASTO
3 szklanki mąki;
3 łyżki cukru;
5 żółtek;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 paczka margaryny;
SER
1 kg sera zmielonego ( ja używam z Wielunia);
1 paczka masła;
2 jajka;
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru;
puszka brzoskwiń;
BEZA
5 białek pozostałych od ciasta;
1 szklanka cukru;
1 łyżka mąki ziemniaczanej.BEZA
5 białek pozostałych od ciasta;
1 szklanka cukru;
WYKONANIE
Ciasto zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Jedną zamrażamy, drugą rozkładamy na blachę.
Masło na masę serową ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mieszamy. Dodajemy ser, budynie. Dokładnie łączymy. Masę serową wylewamy na ciasto. Układamy cząstki brzoskwiń. Białka od ciasta ubijamy ze szklanką cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Nakładamy na owocach. Na to ścieramy na tarce ciasto z lodówki. Ja piekłam około 90 minut.
Serniczek wygląda apetycznie, muszę taki upiec.
OdpowiedzUsuńAnula drożdżowe już robiłam dwa razy z wiśniami a teraz z jagodami; za każdym razem wychodzi super
Cieszę się Elu, że smakuje Wam mój drożdżowiec,a serniczek polecam jest rewelacyjny.Poz.
OdpowiedzUsuń