To ciasto przygotowałam na imieniny mamy. Dla wielbicieli
kokosa nie lada wyżerka. Ciasto łatwe w przyrządzeniu, tanie i smaczne. Myślę,
że na wielkanocnym stole obok mazurków i bab będzie prezentować się zacnie.
Dodam tylko, że krem jest przyrządzony z suchych bułek, które nie są wyczuwalne
w cieście.
SKŁADNIKI
NA BISZKOPT:
6 jajek;
1 szklanka mąki;
1 szklanka cukru;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
NA KREM:
3 małe suche bułki;
3 szklanki mleka;
0,25 szklanki cukru;
3 łyżki ekstraktu waniliowego Skworcu;
30 dag masła;
10 dag wiórków kokosowych Skworcu.
POSYPKA NA WIERZCH:
1 łyżka masła;
0,5 szklanki cukru;
10 dag wiórków kokosowych.
DO PRZEŁOŻENIA:
dżem wiśniowy;
1 szklanka suszonych wiśni Skworcu ;
alkohol do namoczenia wiśni (u mnie wódka).
WYKONANIE
Najpierw musimy zalać suszone wiśnie alkoholem, najlepiej na
noc. Następnie pieczemy biszkopt (można upiec dzień wcześniej). Ubijamy pianę z
białek z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż cukier będzie
niewyczuwalny. Wlewamy żółtka i chwilkę mieszamy. Następnie dosypujemy
przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy na najniższych obrotach miksera. Pieczemy
około 30 minut w dużej tortownicy. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 krążki.
Teraz zabieramy się za krem. Bułki zalewamy 2 szklankami mleka,
zostawiamy aby zmiękły. Następnie rozgniatamy je widelcem lub blenderem.
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy bułki i wiórki kokosowe.
Wszystko przez chwilę gotujemy. Na koniec dolewamy ekstrakt waniliowy.
Odstawiamy masę do przestygnięcia,. W tym czasie miksujemy masło i dodajemy do
niego po łyżce przestudzonej masy bułkowej. Wszystko dokładnie łączymy.
Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy dżemem i układamy wiśnie
nasączone w alkoholu. Na to rozsmarowujemy połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem
biszkoptu i rozprowadzamy na nim pozostały krem.
Na wierzch robimy kokosową posypkę. Wszystkie składniki
umieszczamy na patelni i smażymy je aż uzyskają złoty kolor. Uwaga trzeba
ciągle mieszać, bo się szybko przypalają.
*SKWORCU to sklep internetowy doskonale zaopatrzony w przyprawy, kawy,
herbaty czy bakalie. Nie dosyć, że ogromny wybór to przystępne ceny. Do tego
miła i profesjonalna obsługa. Dostawa na drugi dzień. Gorąco polecam!
apetycznie wygląda:) uwielbiam kokos, a kremu z bułką jeszcze nie robiłam:P
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda fantastycznie, aż trudno uwierzyć, że w kremie się bułki:)
OdpowiedzUsuńPogodnych Świąt Anula ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) Zrobię po świętach :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda niezwykle smakowicie! Zdrowych i radosnych Świąt!:)
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto! nazwa bardzo adekwatna, wygląda tak lekko
OdpowiedzUsuń