Ostatnimi czasy to właśnie kapusta pekińska robi furorę w naszych kuchniach. Surówka z niej jest prosta, szybka i pyszna. W zależności
czym ją doprawimy, będzie różnie smakować. Ja najczęściej dodaję oliwę z oliwek, choć przyznam, że najlepiej smakuje mi z majonezem. Niestety kalorie powodują, że majonez idzie w odstawkę.
SKŁADNIKI
1 kapusta pekińska;
1 szt. jabłka;
1 marchewka;
1 cebula;
szczypiorek;
natka pietruszki;
sól i pieprz;
5 łyżek oliwy z oliwek;
łyżka soku z cytryny.
WYKONANIE
Kapustę myjemy i kroimy. Wsypujemy do miseczki. Jabłuszko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Szczypior i natkę siekamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy łyżkę soku z cytryny. Dolewamy oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Surówka gotowa!
Każda surówka i sałatka jest lepsza z majonezem. Ale też odstawiam go z tego samego powodu - ze zdrowego posiłku robi bombę kaloryczną.
OdpowiedzUsuńSzybko, smacznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńRobię taką samą. To taka moja uniwersalna surówka.
Ja nie przepadam za surówką z kapusty pekińskiej, ale ta mnie przekonała.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie suróweczki ;)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za takimi surówkami, samo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńTaka suróweczka to samo zdrowie!:) Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuń