poniedziałek, 25 marca 2013

ROLADA BOCZKOWA

Bardzo lubię domowa wędlinkę na chleb. Rolada boczkowa to jedna z nich. Teraz w sklepach są dostępne gotowe rolady z brzuszka i wystarczy je przyprawić i upiec. Taka wędlina na pewno nie ma konserwantów i nie jest naszpikowana wodą. Po prostu wiem co jem!


SKŁADNIKI
ok. 1,5 kg surowej rolady boczkowej;
5 ząbków czosnku;
sól;
pieprz;
majeranek;
papryka ostra i słodka;
tymianek.

WYKONANIE
Mięso myjemy, nacieramy przyprawami. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, rozkładamy na boczku. Mięso rolujemy i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie roladę wkładamy do foliowego rękawa i pieczemy ok. 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia przecinamy rękaw, aby mięsko złapało ładnego kolorku. Gotowe! Najlepiej ją lubię tuż po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepła. Chlebek, roladka i musztarda hmm...

17 komentarzy:

  1. też wolę takie domowej roboty:) choć akurat boczkowe rzadko jadam, wolę drobiowe w przeciwieństwie do taty:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem za robieniem wędlin domowych, przynajmniej wiemy co jemy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój mąż zjadłby takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przy takich mrozach( dziś było u nas -15) idealna dawka smacznej energii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w łódzkim też taki mróz:( To prawda gdy jest zimno sięgamy po bardziej kaloryczne potrawy.

      Usuń
  5. Oj zjadłabym taką :)) Wygląda bardzo apetycznie. Wędliny domowe jak najbardziej jestem za :)

    OdpowiedzUsuń
  6. konkretny kawał mięcha, lubię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też cenię domową wędlinę, tyle że zamiast boczku schab pieczony wolę. Ale przyznaję- Twój prezentuje się bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię bardzo podobną, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. I musi to być pyszne na świeżym chlebku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. moja babcia taką piecze! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie zakręcone mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglada bardzo smacznie i jak na boczek bardzo chudo

    OdpowiedzUsuń
  13. Też chciałabym zrobić roladkę ale mój boczek wydaje się trochę za gruby. Czy mogę go rozbić tłuczkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam już tak zwinięte mięso. Myślę ze można spróbować rozbić tłuczkiem:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+