Bardzo lubię domowa wędlinkę na chleb. Rolada boczkowa to
jedna z nich. Teraz w sklepach są dostępne gotowe rolady z brzuszka i wystarczy
je przyprawić i upiec. Taka wędlina na pewno nie ma konserwantów i nie jest
naszpikowana wodą. Po prostu wiem co jem!
SKŁADNIKI
ok. 1,5 kg surowej rolady boczkowej;
5 ząbków czosnku;
sól;
pieprz;
majeranek;
papryka ostra i słodka;
tymianek.
WYKONANIE
Mięso myjemy, nacieramy przyprawami. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, rozkładamy na boczku. Mięso rolujemy i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie roladę wkładamy do foliowego rękawa i pieczemy ok. 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia przecinamy rękaw, aby mięsko złapało ładnego kolorku. Gotowe! Najlepiej ją lubię tuż po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepła.
Chlebek, roladka i musztarda hmm...
też wolę takie domowej roboty:) choć akurat boczkowe rzadko jadam, wolę drobiowe w przeciwieństwie do taty:P
OdpowiedzUsuńJestem za robieniem wędlin domowych, przynajmniej wiemy co jemy.
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńMój mąż zjadłby takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńPrzy takich mrozach( dziś było u nas -15) idealna dawka smacznej energii:)
OdpowiedzUsuńU mnie w łódzkim też taki mróz:( To prawda gdy jest zimno sięgamy po bardziej kaloryczne potrawy.
UsuńOj zjadłabym taką :)) Wygląda bardzo apetycznie. Wędliny domowe jak najbardziej jestem za :)
OdpowiedzUsuńAle fajna ta rolada! :)
OdpowiedzUsuńkonkretny kawał mięcha, lubię!
OdpowiedzUsuńJa też cenię domową wędlinę, tyle że zamiast boczku schab pieczony wolę. Ale przyznaję- Twój prezentuje się bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną, jest pyszna!
OdpowiedzUsuńI musi to być pyszne na świeżym chlebku :)
OdpowiedzUsuńmoja babcia taką piecze! uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCudnie zakręcone mięsko:)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo smacznie i jak na boczek bardzo chudo
OdpowiedzUsuńTeż chciałabym zrobić roladkę ale mój boczek wydaje się trochę za gruby. Czy mogę go rozbić tłuczkiem?
OdpowiedzUsuńJa kupiłam już tak zwinięte mięso. Myślę ze można spróbować rozbić tłuczkiem:)
Usuń