„Czterdzieści lat minęło to piękny wiek,
czterdzieści lat i nawet jeden dzień.
Na drugie tyle teraz przygotuj się,
a może i na trzecie, któż to wie?”
czterdzieści lat i nawet jeden dzień.
Na drugie tyle teraz przygotuj się,
a może i na trzecie, któż to wie?”
Tak, tak właśnie na taką uroczystość powstał ten tort. Czekoladowy, bo jubilat uwielbia czekoladę a wiśniami nie pogardza. Z
najlepszymi życzeniami dla Tomusia :)
SKŁADNIKI
biszkopt jasny (przepis tu);
biszkopt ciemny;
1 l śmietanki 36%;
1 opakowanie masy śmietanowej;
1 gorzka czekolada;
1 biała czekolada;
0,5 małego słoiczka Nutelli;
do nasączenia:
300 ml wody;
2 łyżki kawy rozpuszczalnej;
50 ml wódki lub wiśniówki;
WYKONANIE
Dzień wcześniej pieczemy biszkopty. Kroimy je na 2 blaty.
Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy masę śmietanową i chwilę jeszcze
miksujemy. Ubitą śmietanę dzielimy na 4 równe części. Spodni blat białego
biszkoptu nasączamy i rozsmarowujemy na nim konfiturę wiśniową. Na to nakładamy
pierwszą część śmietany połączonej z rozpuszczoną na parze czekoladą gorzką.
Przykrywamy krążkiem ciemnego biszkoptu i nasączamy. Przygotowujemy śmietanę z
Nutellą i rozsmarowujemy ją na biszkopcie. Na masę z Nutelli rozkładamy biały
biszkopt, oczywiście nasączony. Do trzeciej części śmietany dodajemy
rozpuszczoną na parze białą czekoladę. Ostatnią część kremu (tym razem bez
czekolad) zostawiamy do ozdoby i ewentualnie na boki tortu. Drugi krążek ciemnego biszkoptu kruszymy i obsypujemy boki.
*Konfitura wiśniowa Polska Róża jest wysoko ceniona przez smakoszy.
Została przygotowana według tradycyjnej receptury. Ma szlachetny smak, aromat
owoców wiśni, lekko lejącą konsystencję oraz całe owoce wiśni (aż 41%). Pyszna!
tort wykonany perfekcyjnie:)
OdpowiedzUsuńpiękny i jak pysznie nasączony! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja ;)
OdpowiedzUsuń100 lat dla Jubilata !
Bardzo dziękuję w imieniu Jubilata:)
UsuńBYŁ REWELACYJNY...SAMA GO JADŁAM...MNIAM.....MNIAM
OdpowiedzUsuńA DLA TOMUSIA SŁODKIE BUZIAKI JAK TEN TORT MONIA
Dzięki Moniś;)
UsuńWspaniały tort!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort:) I na pewno był pyszny bo jak patrzę na jego warstwy nie można twierdzić inaczej:)
OdpowiedzUsuńpiękny i apetyczny tort :) aż ręka sama wyciąga się po kawałek ;)))
OdpowiedzUsuńTort jak malowany :) aż ma się ochotę na jego kawałek
OdpowiedzUsuńTort przecudny :)) 100 lat i zdrówka dla jubilata :))
OdpowiedzUsuńJubilat dziękuje bardzo :)
Usuńprzecudny tort!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://myszkagotuje.blogspot.com/
Piękny tort...aż się do niego buzia śmieje... a 40 lat to przecież bardzo mało:)
OdpowiedzUsuńDrogi Tomku,
OdpowiedzUsuństo lat, moc wrażeń, pomysłów na szczęście, nadal filozoficznego podejścia do życia, szalonej pogody ducha i uniesień twórczych na kolejne 40+.
Kochana Anulko,
tort wygląda przepysznie, szczególnie dlatego, że udekorowałaś go miłością, musnęłaś czułością i przyozdobiłaś wyrozumiałością.
Dziękujemy Elu za piękne życzenia. Tort wyszedł pyszny nieskromnie mówiąc:)
UsuńTort jest piękny i ślinka cieknie patrząc na zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńto wszystkiego najlepszego dla jubilata:D musiał być zadowolony z tortu:D
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie zrobić na najbliższe urodziny w mojej rodzinie
OdpowiedzUsuńwygląda wprost rewelacyjnie! bardzo bardzo efektowny i na pewno obłędnie smaczny
OdpowiedzUsuńwspaniały tort!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort!
OdpowiedzUsuń