wtorek, 19 marca 2013

TORT CZEKOLADOWO-WIŚNIOWY

„Czterdzieści lat minęło to piękny wiek,
czterdzieści lat i nawet jeden dzień.
Na drugie tyle teraz przygotuj się,
a może i na trzecie, któż to wie?”

Tak, tak właśnie na taką uroczystość powstał ten tort. Czekoladowy, bo jubilat uwielbia czekoladę a wiśniami nie pogardza. Z najlepszymi życzeniami dla Tomusia :)


SKŁADNIKI
biszkopt jasny (przepis tu);
biszkopt ciemny;
1 l śmietanki 36%;
1 opakowanie masy śmietanowej;
1 gorzka czekolada;
1 biała czekolada;
0,5 małego słoiczka Nutelli;
do nasączenia:
300 ml wody;
2 łyżki kawy rozpuszczalnej;
50 ml wódki lub wiśniówki;


WYKONANIE
Dzień wcześniej pieczemy biszkopty. Kroimy je na 2 blaty. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy masę śmietanową i chwilę jeszcze miksujemy. Ubitą śmietanę dzielimy na 4 równe części. Spodni blat białego biszkoptu nasączamy i rozsmarowujemy na nim konfiturę wiśniową. Na to nakładamy pierwszą część śmietany połączonej z rozpuszczoną na parze czekoladą gorzką. Przykrywamy krążkiem ciemnego biszkoptu i nasączamy. Przygotowujemy śmietanę z Nutellą i rozsmarowujemy ją na biszkopcie. Na masę z Nutelli rozkładamy biały biszkopt, oczywiście nasączony. Do trzeciej części śmietany dodajemy rozpuszczoną na parze białą czekoladę. Ostatnią część kremu (tym razem bez czekolad) zostawiamy do ozdoby i ewentualnie na boki tortu. Drugi krążek ciemnego biszkoptu kruszymy i obsypujemy boki.

*Konfitura wiśniowa Polska Róża jest wysoko ceniona przez smakoszy. Została przygotowana według tradycyjnej receptury. Ma szlachetny smak, aromat owoców wiśni, lekko lejącą konsystencję oraz całe owoce wiśni (aż 41%). Pyszna!

23 komentarze:

  1. tort wykonany perfekcyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny i jak pysznie nasączony! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja ;)

    100 lat dla Jubilata !

    OdpowiedzUsuń
  4. BYŁ REWELACYJNY...SAMA GO JADŁAM...MNIAM.....MNIAM
    A DLA TOMUSIA SŁODKIE BUZIAKI JAK TEN TORT MONIA

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny tort:) I na pewno był pyszny bo jak patrzę na jego warstwy nie można twierdzić inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny i apetyczny tort :) aż ręka sama wyciąga się po kawałek ;)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort jak malowany :) aż ma się ochotę na jego kawałek

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort przecudny :)) 100 lat i zdrówka dla jubilata :))

    OdpowiedzUsuń
  9. przecudny tort!!!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://myszkagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny tort...aż się do niego buzia śmieje... a 40 lat to przecież bardzo mało:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Drogi Tomku,
    sto lat, moc wrażeń, pomysłów na szczęście, nadal filozoficznego podejścia do życia, szalonej pogody ducha i uniesień twórczych na kolejne 40+.
    Kochana Anulko,
    tort wygląda przepysznie, szczególnie dlatego, że udekorowałaś go miłością, musnęłaś czułością i przyozdobiłaś wyrozumiałością.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Elu za piękne życzenia. Tort wyszedł pyszny nieskromnie mówiąc:)

      Usuń
  12. Tort jest piękny i ślinka cieknie patrząc na zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. to wszystkiego najlepszego dla jubilata:D musiał być zadowolony z tortu:D

    OdpowiedzUsuń
  14. muszę koniecznie zrobić na najbliższe urodziny w mojej rodzinie

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda wprost rewelacyjnie! bardzo bardzo efektowny i na pewno obłędnie smaczny

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+