poniedziałek, 28 maja 2012

BISZKOPT

Biszkopt służy mi jako baza do ciast przekładanych kremem lub śmietaną.



SKŁADNIKI
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie dodać można biszkopt - fix Dr. Oetkera - 1 łyżkę

WYKONANIE
Białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier i jeszcze ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy żółtka i chwilę mieszamy mikserem. Teraz zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i fixem. Pieczemy ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę, razem z tortownicą z wysokości ok. 30 cm.
Gdy chcemy otrzymać ciemny biszkopt, do mąki dodajemy jedną łyżkę kakao.

2 komentarze:

  1. A w jakim celu rzucamy na podłogę - nigdy się z tym nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno wtedy biszkopt nie opada:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+