wtorek, 15 maja 2012

BABECZKI

Babeczki robię zawsze na Święta Wielkanocne do święconki. Są wielce pracochłonne ale smak wszystko wynagradza...


CIASTO
0,5 kg maki
1 paczka margaryny
0,5 łyżki smalcu
10 dag cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka proszku do pieczenia

Wszystko zagniatamy, gdy ciasto nie będzie się kleić dodajemy trochę mleka.

KREM
0,5 l mleka
10 dag margaryny
15 dag cukru
3 łyżki mąki krupczatki
1 jajo
2 żółtka

Mleko dzielimy na 2 części: większą i mniejszą.
Do większej dodajemy: cukier. Mieszamy a po pewnym czasie dodajemy margarynę.
Do mniejszej części dodajemy mąkę, białko ubite na pianę i żółtka - mieszamy.
Teraz wszystko łączymy (dodajemy do mniejszej części). Wszystko stawiamy na ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Oblepiamy foremkę ciastem, nakładamy krem i przykrywamy krążkiem ciasta, dociskając brzegi. Pieczemy do zarumienienia się wierzchu (ok. 20 min).
Po upieczeniu i przestygnięciu możemy naszą babeczkę posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+