Byłam tak bardzo ciekawa smaku tego
ciasta, że musiałam je zrobić. Jak wyszło? Hmmm, nie będę się
chwalić, ale ciasto rewelacyjne. Nie za słodkie w smaku i w ogóle
nie wyczuwa się szpinaku. Ciasto na czasie, takie wiosenne, zielone.
Tym ciastem przywołuje wiosnę! Chcę słonka i ciepła!
SKŁADNIKI
Na ciasto:
45dag rozdrobnionego szpinaku;
1 szklanka cukru;
1,5 szklanki oleju;
5 jaj;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
3 szklanki mąki krupczatki.
Na masę:
1l śmietanki 30%;
2 galaretki cytrynowe;
1 galaretka agrestowa;
2 op. śmietanfixu.
Dodatkowo:
owoc grantu.
WYKONANIE
Szpinak odsączamy na sitku z nadmiaru
wody. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę. Następnie powoli
dolewamy olej. Na końcu partiami wsypujemy przesianą mąkę z
proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy szpinak.
Ciasto przekładamy na dużą blachę i pieczemy około 50 minut.
Studzimy. Biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej.
Galaretkę agrestową przyrządzamy w
1,5 szklanki wody, zostawiamy ją do całkowitego stężenia (będziemy
ją kroić w kostkę i dodawać do śmietany). A galaretki cytrynowe
rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Śmietanę ubijamy mikserem na
wysokich obrotach i dodajemy śmietanfix. Na końcu dolewamy tężejącą
galaretkę cytrynową oraz pokrojoną w kostkę agrestową galaretkę.
Teraz zostało nam złożenia ciasta.
Ścinamy wierzch ciasta i go kruszymy (będzie służył jako
imitacja mchu). Na ciasto wykładamy masę śmietanową, okruchy
ciasta oraz posypujemy owocem granatu. Wkładamy do lodówki.
też robiłam podobne na świeta :)) wszystkim smakowało
OdpowiedzUsuńp.s zapomniałaś w przepisie o mące
Dzięki, już dodane:)
UsuńAnula takie ciacho na pewno wywoła wiosnę! Wiesz miałam je piec niedawno bo też jestem ciekawa smaku, ale jakoś mi wyleciało z głowy, a teraz mnie jeszcze bardziej zachęciłaś i zrobię przy najbliższej okazji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWarto spróbować:)
Usuńteż mam je w planach bo ciekawa jestem smaku :) a wiosnę na pewno przywoła :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto kusi mnie od jakiegoś czasu. Teraz widząc u Ciebie nabrałam chęci żeby je zrobić. Pięknie wygląda, cudne kolory. Śliczne zdjęcie Aniu :)
OdpowiedzUsuńMnie tez ciekawi jego smak :) Fajne Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńCiasto w smaku rewelacyjne, ja tez już je piekłam. Pozdrawiam Ciebie Aniu i Twoją Kruszynkę :)
OdpowiedzUsuńteż się zabieram za to ciasto. pięknie Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńPróbowałam tego ciasta, jest boskie!
OdpowiedzUsuńMuszę je zrobić. Ślicznie wyszło!
OdpowiedzUsuńPieknie wygląda i smakowicie sie zapowiada :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego ;)
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić to ciasto ,więc mam pytanie -w jakiej postaci ma byś szpinak -surowy ?zmiksowany czy zblanszowany i zblendowany ??
OdpowiedzUsuńJa kupiłam mrożony szpinak rozdrobniony, więc tylko go odmroziłam i odcisnęłam. Takiego użyłam:)
Usuń