wtorek, 7 kwietnia 2015

LEŚNY MECH

Byłam tak bardzo ciekawa smaku tego ciasta, że musiałam je zrobić. Jak wyszło? Hmmm, nie będę się chwalić, ale ciasto rewelacyjne. Nie za słodkie w smaku i w ogóle nie wyczuwa się szpinaku. Ciasto na czasie, takie wiosenne, zielone. Tym ciastem przywołuje wiosnę! Chcę słonka i ciepła!


SKŁADNIKI
Na ciasto:
45dag rozdrobnionego szpinaku;
1 szklanka cukru;
1,5 szklanki oleju;
5 jaj;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
3 szklanki mąki krupczatki.
Na masę:
1l śmietanki 30%;
2 galaretki cytrynowe;
1 galaretka agrestowa;
2 op. śmietanfixu.

Dodatkowo:
owoc grantu.

WYKONANIE
Szpinak odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę. Następnie powoli dolewamy olej. Na końcu partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy szpinak. Ciasto przekładamy na dużą blachę i pieczemy około 50 minut. Studzimy. Biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej.
Galaretkę agrestową przyrządzamy w 1,5 szklanki wody, zostawiamy ją do całkowitego stężenia (będziemy ją kroić w kostkę i dodawać do śmietany). A galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach i dodajemy śmietanfix. Na końcu dolewamy tężejącą galaretkę cytrynową oraz pokrojoną w kostkę agrestową galaretkę.
Teraz zostało nam złożenia ciasta. Ścinamy wierzch ciasta i go kruszymy (będzie służył jako imitacja mchu). Na ciasto wykładamy masę śmietanową, okruchy ciasta oraz posypujemy owocem granatu. Wkładamy do lodówki.

16 komentarzy:

  1. też robiłam podobne na świeta :)) wszystkim smakowało

    p.s zapomniałaś w przepisie o mące

    OdpowiedzUsuń
  2. Anula takie ciacho na pewno wywoła wiosnę! Wiesz miałam je piec niedawno bo też jestem ciekawa smaku, ale jakoś mi wyleciało z głowy, a teraz mnie jeszcze bardziej zachęciłaś i zrobię przy najbliższej okazji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. też mam je w planach bo ciekawa jestem smaku :) a wiosnę na pewno przywoła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto kusi mnie od jakiegoś czasu. Teraz widząc u Ciebie nabrałam chęci żeby je zrobić. Pięknie wygląda, cudne kolory. Śliczne zdjęcie Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie tez ciekawi jego smak :) Fajne Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto w smaku rewelacyjne, ja tez już je piekłam. Pozdrawiam Ciebie Aniu i Twoją Kruszynkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też się zabieram za to ciasto. pięknie Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Próbowałam tego ciasta, jest boskie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę je zrobić. Ślicznie wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieknie wygląda i smakowicie sie zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zamierzam zrobić to ciasto ,więc mam pytanie -w jakiej postaci ma byś szpinak -surowy ?zmiksowany czy zblanszowany i zblendowany ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam mrożony szpinak rozdrobniony, więc tylko go odmroziłam i odcisnęłam. Takiego użyłam:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+